Gaggia Classic Plus, model roku 2018, je pákový kávovar, který se vyrábí v Itálii, má znovu známý solenoidový ventil, upustil od některých plastových prvků, má i další vylepšení, ke kterým se ještě dostaneme a… má profesionální parní trysku. Skutečnost, že si Gaggia konečně po několika letech všimla, že množství zákazníků, kteří si koupili Classic, ho potom upravili parní tryskou Rancilio a rozhodla se proto vylepšit svoji parní trysku – je skvělá zpráva!
Gaggia Classic Plus – základní informace
První věc, kterou musíme zdůraznit, je to, že mluvíme o nejnovějším (v době psaní) modelu Gaggia Classic Plus. Pokud nekupujete toto zařízení od ověřeného, důvěryhodného prodejce, buďte velmi opatrní, protože i verze 2015 se prodávají jako 2018.
Nová Gaggia Classic Plus je nejenže tak dobrá, jako uznávaná originální Gaggia Classic, ale dokonce ještě lepší. Má 3-cestný solenoidový ventil a vše ostatní, co bylo skvělé na originálu, ale má také profesionální, továrně namontovanou parní trysku. Zahřívá se asi za 45 sekund, odkapávací vanička má nižší profil, je jednodušší vidět hladinu vody v nádrži.
Důležité parametry: | |
---|---|
Příkon: | 1300 W |
Parní tlak: | 15 bar |
Kapacita nádrže na vodu: | 2,1 l |
Odnímatelná nádrž: | áno |
Parní tryska: | áno |
Displej: | áno |
Nahřívač šálků: | áno |
Hmotnost: | 7,3 kg |
Funkce a vlastnosti
Na první pohled vypadá model Gaggia Classic Plus velmi podobně jako předchozí modely. Přední hrana odkapávací misky je zaoblená, což je podle nás dobrá věc, je to jen malý detail, ale myslíme si, že stroj vypadá trochu moderněji. Na kovové konstrukci je mírný výřez, který vám nabízí další způsob, jak zkontrolovat hladinu vodní nádrže, což je opět pozitivní změna. Tlačítka páry a kávy mají zaměněny polohy. Kromě těchto malých detailů je to naprosto Gaggia Classic.
➡️ Solenoidní ventil
Některé modely, včetně verze 2015, měli namísto 3cestného solenoidového ventilu mechanický ventil. Ve skutečnosti, přechod na mechanický ventil. I když tyto nejsou takové výkonné, ve skutečnosti vyžadují méně údržby než solenoidové ventily. Pokud žijete v oblasti s tvrdou vodou, je o něco důležitější dbát na pravidelné odstraňování usazenin u stroje se solenoidovým ventilem, jak s mechanickým. Zákazníci však volali po Solenoidní ventilu a Gaggia poslechla. Ve skutečnosti je nový ventil o něco menší než ty staré, ale je stejně výkonný. Na velikosti ne vždy záleží…
➡️ Bojler
Nová verze Gaggia Classic Plus se vrátila zpět k menšímu hliníkovému bojleru. Hliník je eloxovaný, což znamená, že je povrchově upraven, aby se zajistilo, že voda v kotli nepřichází do přímého kontaktu s hliníkem. Jedna věc je však třeba dodat. Pokud žijete v oblasti s tvrdou vodou, jedním z důvodů, proč je důležité pravidelné odvápnění je to, že usazený vodní kámen může způsobit vznik jamek na povrchu kotle, což může teoreticky způsobit poškození povlaku v průběhu času, což zas umožní, aby voda přišla do přímého kontaktu s hliníkem.
Další věc, kterou je třeba poznamenat je, že je třeba se ujistit, že používáte správný odvápňovač. Existují různé druhy odvápňovacích prostředků, které mohou tento povlak poškodit. Gaggia vytvořila odvápňovač, který je vyroben speciálně pro jejich domácí spotřebiče, takže jej doporučujeme používat – nebo alespoň kontaktovat zákaznický servis a zeptat se jestli je odvápňovač, který plánujete používat, kompatibilní a nezpůsobí žádné škody.
Jednou z výhod menšího, hliníkového kotle oproti větším kotlům z nerezavějící oceli, který používali předchozí verze, je to, že Classic se zahřívá rychleji, přibližně za 45 sekund.
➡️ Parní tryska
Pro nás je standardním domácím strojem na espresso kávovar s Panarello tryskou. Domácí baristé potřebují plnou kontrolu nad párou, aby věděli připravit širokou škálu různých nápojů, nejen hustou pěnu pro cappuccino. A tu vám poskytne jen Panarello. Nová parní tryska má dvojitý otvor. Myšlenka, proč mít více než jeden otvor na páru je založena na tom, že to pomáhá při víření mléka a při distribuci mikropěny v mléce. Zdá se, že to funguje velmi dobře.
➡️ Mosazná varná jednotka a portafiltr
Starší verze klasického modelu měli celomosazné varné jednotky a chromované mosazné portafiltre (samozřejmě s výjimkou rukojeti). Verze 2015 obsahuje plast, který pomáhá uzamknout portafiltr do varné jednotky. Tento model je celokovový.
➡️ Sítka
Existují dva druhy sítek, které můžete používat s espresso stroji, přetlakové „perfect crema” a tradiční. Přetlakové byly vyvinuty s cílem pomoci domácím „baristům” generovat tlak v sítku a připravit tak lepší espresso. Většina domácích strojů je dodávána s takovými sítky, zatímco stroje pro profesionální a komerční použití se vždy dodávají se standardními sítky.
Gaggia Classic Plus přichází s oběma typy sítek. Pokud si vyberete Gaggia Classic se záměrem, že začnete s přetlakovým sítkem a pak lze přejdete na tradiční, na to zapomeňte. Protože bez kvalitního mlýnku připravíte lepší espresso na svém starším levném Delonghi/Saeco/nebo čemkoliv jako na tomto stroji pomocí přetlakového sítka. Paradox – Gaggia Classic vás doslova nutí, abyste okamžitě koupili kvalitní mlýnek. Protože ve spojení s dobrým mlýnkem, rychle zapomenete na své staré Delonghi/ Saeco/cokoliv. Stejně jako na návštěvu oblíbené kavárny. Mimochodem, některé z kávových zrn, které byly na vašem starém stroji příliš kyselé kvůli nedostatečné extrakci, na Gaggia získají vyváženější tělo s trochou hořkosti.
Ale pokud nemáte zájem popadnout „grify” baristů, ani si kupovat mlýnek a mlít si vlastní kávu, používejte sítka „perfect crema”, které vám pomohou dosáhnout lepších výsledků z mleté kávy.
Rozhodnout se pro Gaggia Classic Plus model 2018 nebo starší?
Pro pákové espresso stroje existují dva hlavní okruhy zákazníků, resp. trhy. Standardní domácnost a domácí barista – amatér. Běžnou domácnost charakterizují konzumenti kávy, kteří ji pijí každý den a chtějí si připravit to nejlepší espresso, které si mohou dovolit. Skupina domácích baristů sestává z nadšenců, kteří vidí kávu jako koníček a jsou rádi, že investují značné množství času a peněz do zlepšování svých schopností a vybavení s cílem neustále zlepšovat kvalitu kávy, kterou dokáží připravit.
Gaggia Classic vždy „seděla na těchto dvou židlích” současně, jak špičkový poloautomatický espresso stroj pro běžnou domácnost a jako základní stroj pro baristy – amatéry. Myslíme si, že starší modely před 2018 lépe vyhovují běžnému, „jen” konzumentovi kávy. Mechanický ventil je podle našeho názoru v pořádku pro každodenní domácí použití. Bude fungovat dobře a nevyžaduje tolik údržby.
Skutečnost, že některé kousky jsou plastové, nemá velký vliv na výkon. Pokud budete používat kávovar Espresso s mletou kávou a nemáte zájem o latte art (většina lidí je více než spokojená s cappuccino pěnou a tryska Panarello zvládne tuto práci zcela v pohodě), pak je starší model pro vás skvělou volbou, dokud je v nabídce.
Pokud jste však barista – amatér, pak starší model nebude pro vás. Potřebujete profi parní trysku, budete chtít solenoidový ventil, i když rozdíl ve výkonu je pouze nepatrný a je důležitá údržba, budete chtít zvýšený výkon a mírně lepší kvalitu celokovové konstrukce.
Co se nám na Gaggia Classic Plus líbí?
- je vyrobena v Itálii společností, která má 80 letou zkušenost s výrobou kávovarů
- tradiční 58 mm portafiltr
- dokonalý stroj pro baristy – amatéry
- vynikající chuť espressa
- profesionální parní tryska se dvěma otvory
- tradiční i přetlakové sítka
- absolutní kontrola nad vaší kávou
- některé plastové prvky nahrazeny kovovými
- těžký rám z broušené nerezové oceli
- malé množství plastových částí nemá typický zápach
Co se nám na Gaggia Classic Plus nelíbí?
- Gaggia ve svých oficiálních specifikacích tvrdí, že maximální výška šálku je 8,25 cm. Naše pravítko jasně ukazuje 7 cm pod adaptérem na výdej kávy.
- kolébkové přepínače často na první dotek nepřepínají a příslušné světla jsou příliš slabé na to, aby byly viditelné za slunečného dne
- samotné tělo je velmi horké, takže buďte opatrní
- odkapávací miska, která je dostatečně velká, není dokonale fixována a „produkuje trochu vůle”
- gumové nohy na spodku, vzhledem k hmotnosti stroje, také nejsou velmi dobře upevněny. Zadní mají tendenci vypadnout, když stroj posouváte po povrchu
Recenze zákazníků
Už ať jde o kteroukoli verzi, v každém případě jde o dobrý kávovar. Hodnocení zákazníků to potvrzují:
Další recenze→ naleznete zde
Shrnutí na závěr
Najikonickejší poloprofesionální kávovar pro domácnost. Gaggia Classic Plus je dokonce o něco lepší než originál a zda už koupíte verzi 2018 nebo dřívější, v žádném případě nesáhnete vedle.
Výhody
- kávovar s nadprůměrným poměrem ceny a kvality
- nový systém spaření kávy a našlehání mléka
- účinný nahřívač šálků i při větší zátěži
- kvalitní parní tryska pro profesionální výsledek
Nevýhody
- některé části kávovaru mají horší zpracování a vibrují
- nemožnost upravit si tlak nebo teplotu vody
Závěr recenze: Jeden z nejpopulárnějších pákových kávovarů s dobrou cenou
Hodnocení autora
- Funkčnost
- Design
- Efektivnost parní trysky
- Chuť kávy
✅ Cena: 11 490 Kč