Gaggia Classic – pákový kávovar, určený pro milovníky pravého espressa (recenze)

Georgina Babinová Recenze 8. března 2021 0
Gaggia New Classic
  • Objem nádrže na vodu: 2,1 lit.
  • Tlak čerpadla: 15 bar
  • Rozměry (ŠxVxH) 230x380x240 mm
  • Příkon: 1300 W
  • Parní tryska: plastové panarello
  • Dostupnost: Skladem
Zařazeno do: Kávovary
11 790 Kč s DPH Prohlédnout nejlepší nabídku
Heureka.cz

Pákový kávovar Gaggia Classic se na trhu objevil v roce 1991 a stal se neuvěřitelně populárním domácím strojem na espresso. Až do roku 2009, kdy Phillips převzal Gaggia, zůstal do značné míry nezměněn (proč měnit něco, co funguje?) A pak se věci začaly měnit.

Gaggia Classic – základní informace

Původní Gaggia Classsic byl vyroben v Itálii, měl trojcestný solenoidový ventil, celomosaznou varnou jednotku a portafiltr s plnou velikostí 58 mm. Byl skutečně vyroben tak, aby něco vydržel, což dokazuje i skutečnost, že stále existuje množství plně funkčních původních kousků před rokem 2009. Jediné, co tomuto poměrně levnému stroji na espresso chybělo, byla pořádná parní tryska – a to jednoduše vyžadovalo 5 minutovou práci s odstraněním továrně namontovaného Panarella a namontováním parní trysky Rancilio.

Po roce 2009 se však věci „pokazili”. Model dostal knoflíky namísto kolébkových spínačů, mechanický ventil namísto trojcestného solenoidového ventilu, některé dříve kovové prvky nahradily plastové a Panarello se mnohem složitěji modifikovalo. Všeobecný konsenzus v souvislosti s novějšími modely, zejména s modelem roku 2015, tedy zněl: „Nedělají je tak, jak zvykli”. Nyní troška předběhnout události – Gaggia poslechla své zákazníky a přišla s modelem Gaggia Classic Plus, kterému se ale věnujeme v jednom z našich dalších článků. Nyní se vraťme ke Gaggia Classic.

Pákový kávovar Gaggia Classic

Důležité parametry: 
Příkon:1300 W
Parní tlak:15 barů
Objem nádrže na vodu:
2,1 l
Parní tryska:plastové panarello
Plocha na šálky:ano, bez ohřevu
Hmotnost:8 kg

 

Vlastnosti a funkce

V popisu produktu označena jako semi – profesionální pákový kávovar, Gaggia působí, přinejmenším co se výsledku týče, absolutně profesionálním dojmem. Jedině čas na rozehřátí se nedá srovnávat s profesionálními průmyslovými stroji. Domácímu uživateli však poskytuje vše, co potřebuje pro dokonalé espresso, latte macchiato a další kávové nápoje. Dvojitá tryska a napěňovač mléka jsou základní komponenty pro přípravu perfektní kávy pro vás i vaše přátel. Nádrž na vodu o objemu 2,1 l je pro domácí použití dost velkorysá, a i když se má obsloužit více hostů, sotva je třeba nepříjemné doplňování.

Vlastnosti, díky kterým je tento stroj téměř profesionální, jsou výkon 1300 W a trojcestný solenoidový ventil, který zabraňuje zvyšování tlaku v hlavě varné jednotky, což dělá věci mnohem čistšími a méně nebezpečnými.

 

➡️ Parní tryska

Parní tryska není nijak zvlášť speciální, ale to je dobrá věc. Vypněte ventil varné jednotky, zapněte parní ventil, počkejte, dokud se světlo nerozsvítí, vyfoukněte všechnu přebytečnou vodu z komory (nejlépe přes odtokovou nádrž ve stroji) a jste připraveni. Otočení ventilu na boku kávovaru jedním směrem ho uvede do činnosti a zvýší tlak, reverzní pohyb ho sníží a vypne. Zkušenost je taková, že čím složitější je napěňovač, tím je méně pravděpodobné, že ho použijeme a ačkoli existují různé „vyšperkované” varianty, dobrý tlak ze silného stroje je vše, co skutečně potřebujete. Čím méně se může pokazit, tím lépe. Před zapnutím napěnovače se ujistěte, že jste vypnuli ventil varné jednotky.

 

➡️ Bojler

Gaggia Classic je poloautomatický kávovar na espresso s jedním bojlerem. To znamená, že nemůže současně napěnit mléko a extrahovat espresso. Mezi těmito funkcemi musíte přepínat. Hliníkový kotel je však velmi výkonný a vyvíjí opravdu velký tlak na urychlení procesu vaření. Aby se vyloučilo riziko oxidace a zhořknutí espressa při čekání na nalití mléka, přidejte „kapku” studeného mléka do espressa, aby se zachovala jeho chuť.

 

➡️ Ovládací panel

Ovládací panel je velmi sparťanský – zapínač, spínač páry a spínač na přípravu espressa. Na boku stroje je knoflík pro nastavení průtoku páry tryskou. Je to dost jednoduché, ale i po vícenásobném použití stroje instinktivně otáčíte knoflíkem parní trysky ještě před zapnutím jejím spínače. Jistě, toto není obrovský problém, ale ovládání není velmi intuitivní.

Gaggia Classic - ovládací panel

 

V souladu s jednoduchým ovládacím panelem, Gaggia Classic nenabízí uživateli ani žádný typ manometru nebo jinou zpětnou vazbu, pokud jde o tlak. Pro zkušené baristy je to v pořádku, ale feedback by pravděpodobně ocenili začátečníci. Platí to zejména pro tento model, protože i když je správně používán, má tendenci stříkat extra vodu navíc do hlavy, čímž dělá trochu nepořádek. Začátečník by pravděpodobně dospěl k závěru, že udělal něco špatně. S pomocí profesionálního baristy jsme ale zjistili, že to je vlastně konstrukční chyba stroje. Přibalený tamper je také o něco menší než portafiltr, což nejen rozsype kávu, ale také znemožní dokonale rovnoměrné stlačení.

 

➡️ Jednoduchost užívání

Netvrdíme že, obsluha Gaggia Classic je složitá. Naplnění nádrže na vodu je velmi jednoduché a počáteční nastavení nevyžaduje mnoho úsilí nebo času. Žádný poloautomatický kávovar však nebude obzvlášť snadno ovladatelný. Všechny vyžadují trochu rutiny a praxe, což je zadání pro začátečníky. Gaggia Classic je však méně intuitivní než jiné poloautomatické stroje.

 

Design

Tento stroj vypadá, jakoby patřil do kuchyně vaší babičky, což by i mohl, protože společnost Gaggia vyrábí espresso stroje pro domácnost v profesionální kvalitě od doby, kdy představila Gaggia Baby v roce 1977. „Zabalený” do broušené nerezavějící oceli vůbec nevypadá špatně. Má klasický vzhled, který by se možná někomu mohl zdát kýčovitý. Je poměrně malý, ne o mnoho (pokud vůbec) větší než mnoho kapslových kávovarů. Jedna věc, která se nám na designu nelíbí, je, že rám z nerezavějící oceli má ostré, odkryté okraje, o které můžete z neopatrnosti zavadit.

Portafiltr je kvalitní a navržen pro dlouhou životnost. Knoflíky jsou však vyrobeny z plastu a představují mírný kritický bod. Ve srovnání se zbytkem stroje se zdají být trochu levné.

 

Čištění a údržba

Problém není v tom, že Classic je obzvláště těžko čistitelný, ale že má tendenci vytvářet více nepořádku a proto vyžaduje více údržby než jiné stroje. Varná jednotka zvykne rozstřikovat na konci procesu vaření extra vodu, což má za následek kapání a rozlévání, když odejmete portafiltr, abyste ho zbavili kávové sedliny. Parní tryska je také příliš velká na to, aby se vešla nad odkapávací misku, což znamená, že když skončíte s napěňováním mléka, přebytečné kapičky končí na vaší pracovní desce. A nakonec, odkapávací vanička je velmi mělká a nedokáže zabránit rozstřikování kapek. To vše znamená po přípravě cappuccina mnohem více úklidu, než vyžaduje většina strojů.

Proces odstraňování vápenatých usazenin trvá asi 40 minut a je dost náročný, vyžaduje časté doplňování nádrže na vodu. U většiny strojů trvá proces cca 20 minut a často je mnohem jednodušší.

 

Jak chutná káva připravená v Gaggia Classic?

Toto je oblast, ve které Classic skóruje, díky patřičně plné a lahodné chuti espressa. Stroj má dostatečně dobrý tlak, výsledkem čehož je dobře extrahovaný nápoj. Test chuti klasického espressa, bychom hodnotili jako mnohem méně výraznou a krémovou jako u špičkových strojů, ale mnohem výraznější než u kapslových strojů.

Kde Classic opravdu bojuje s chutí, to jsou mléčné nápoje. Parní tryska nedokáže vytvořit dokonalou krémovou mikropěnu. Vytváří v podstatě jen zahřáté mléko nebo velmi „sypkou” suchou pěnu a nic mezi tím. To je v pořádku, pokud máte rádi velmi suché cappuccino, ale milovníci latte budou určitě zklamáni.

A takhle si s Gaggia Classic připravíte ranní espresso:

Morning coffee with gaggia classic

 

Co se nám na Gaggia Classic líbí?

  • silný stroj s efektivním tlakem
  • portafiltr obchodní velikosti
  • konstrukce z nerezové oceli
  • pasivní vyhřívána police na šálky pro dokonale horké espresso
  • vynikající chuť espressa
  • profesionální portafiltr a varná jednotka z mosazi (identické s komerčními stroji Gaggia)
  • vysoký tepelný výkon: rychle dosáhne teploty páry
  • čerpadlo s relativně nízkou vibrací
  • nízké nároky na prostor
  • odnímatelná nádrž na vodu

 

Co se nám na Gaggia Classic nelíbí?

  • levná plechová police na šálky
  • ochrana proti přetížení pojistkou namísto termostatu
  • parní ventil v případě nesprávného použití rychle přestane těsnit
  • hliníkový kotel (problém s odstraňováním usazenin)
  • pro začátečníky zde hrozí strmá křivka učení, kvůli málo intuitivní, časově náročné obsluze
  • dodává se „pouze” s plastovým a ne dostatečně velkým tamperem (nerezový lze dokoupit za cca 500 Kč)

💡 Tip! Pokud vás Gaggia Classic nepřesvědčila, viz recenze pákových kávovarů Lelit PL 41, nebo DeLonghi EC 820.

 

Recenze zákazníků

Všichni recenzenti tohoto kávovaru se bez výjimky shodují, že chuť espressa připraveného v tomto kávovaru je vynikající. Kritické body, uvedené v hodnoceních se v zásadě shodují s našimi zjištěními. Podívejme se na některé z recenzí spolu:

Gaggia Classic - recenze

Další recenzenaleznete zde

 

Shrnutí na závěr

S portafiltrem Gaggia Classic se Italská kultura espressa přesouvá do vaší kuchyně. Káva je skvělá – příprava však vyžaduje určitý cvik. . Pro dokonalou kávu stojí za zvážení i koupě mlýnku na kávu. Kvalitativní dobré začínají při cca 2700 Kč. Nákup alternativních sítek také zlepší kvalitu horkých nápojů. U kávovaru jde v první řadě o výsledek. A v dané kategorii není nic, co by se přiblížilo chuti Gaggia. Je to temperamentní stroj a pokud se chcete naučit, jak používat skutečný stroj na espresso, nebo nechcete zařízení typu „vše v jednom”, získáte ním kompaktní, ale výkonný kávovar, který vám bude sloužit dlouhá léta.

Výhody

  • chuť espressa lepší než z kavárny
  • kompaktní rozměry
  • portafiltr komerční velikosti
  • nerezová konstrukce

Nevýhody

  • obsluha chce cvik, je málo intuitivní
  • kvalita pěny není dokonalá
  • plastový tamper

Závěr recenze: Celkově je tento kávovar spíše základním modelem, ale díky dobrému zpracování a vysoké kvalitě připraveného espressa stojí za zvážení.

Hodnocení autora
  • Funkčnost
  • Chuť kávy
  • Efektivnost parní trysky
  • Jednoduchost obsluhy
  • Design

Souhrn

Pokud jste vášnivý milovník espressa, Gaggia Classic vás chutí rozhodně nezklame.

4.2

Gaggia New Classic

✅ Cena: 11 790 Kč

Chci Gaggia New Classic
Heureka.cz
Vývoj ceny Gaggia New Classic


Autor článku
Profilový obrázek

Redaktorka magazínu Cestakbydleni.cz. Rada cestuji, mám ráda lidi a život, který bychom si už bez různých pomocníků do kuchyně nebo domácnosti ani neuměli představit. Někdy se však ztrácíme v bludišti nesčetných možností, které nám moderní technologie nabízejí. Doufám, že i mé články vám trochu pomohou v orientaci a také díky nim se rozhodnete vždy správně.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.