Pokud hledáte kvalitní portafiltrový kávovar, který dosahuje profesionální niveau, Rancilio Silvia E může být pro vás ten pravý. Milánský výrobce espresso strojů Rancilio je po celém světě synonymem tradičního požitku z kávy. Hobby baristé oceňují jeho zařízení pro spolehlivé výsledky, snadné použití a atraktivní design. V roce 2008 převzala značku švýcarská společnost Egro Coffee a založila Rancilio Group. Italská tradice se tak setkala se švýcarskou precizností – zda tato kombinace skutečně funguje, ukáže náš test. Ale jelikož předchůdci tohoto stroje se staly již klasiky ve světě pákových kávovarů, výsledek testu již předem vypadá slibně.
Srovnání - Důležité parametry
Důležité parametry Rancilio Silvia E ve srovnaní s vítězi testu pákových kávovarů
Rancilio Silvia E | Vítěz testu DeLonghi EC 685.M | Zlatá střední cesta Klarstein TK3G-Passionata-20 | |
---|---|---|---|
Cena | 17 590 Kč | 3 999 Kč | 3 879 Kč |
Značka | Rancilio | DeLonghi | Klarstein |
Parní tlak (bar) | 10 | 15 | 20 |
Příkon (W) | 1 100 | 1 300 | 1 350 |
Objem nádoby na vodu (l) | 2 | 1 | 1 |
Nastavitelná teplota vody | Ne | Ano | Ne |
Příprava dvou šálků najednou | Ano | Ano | Ano |
Nastavitelná tvrdost vody | Ne | Ano | Neuvedeno |
Typ ovládání | Mechanické | Automatické | Mechanické |
Cappuccino a latte | Neuvedeno | Ano | Neuvedeno |
Srovnání - Další parametry, výbava a příslušenství
Další parametry, výbava a příslušenství Rancilio Silvia E ve srovnaní s vítězi testu pákových kávovarů
Rancilio Silvia E | Vítěz testu DeLonghi EC 685.M | Zlatá střední cesta Klarstein TK3G-Passionata-20 | |
---|---|---|---|
Cena | 17 590 Kč | 3 999 Kč | 3 879 Kč |
Značka | Rancilio | DeLonghi | Klarstein |
Mlýnek | Ano | Ne | Ne |
Nádobka na mléko | Ne | Ne | Ne |
Ohřívač šálků | Ne | Ano | Ne |
Výdej horké vody | Neuvedeno | Ano | Ano |
Nastavení množství kávy | Ano | Ne | Ne |
Nastavení množství vody | Ne | Ne | Ne |
Nastavitelná výška výpusti | Neuvedeno | Ano | Neuvedeno |
Automatické šlehání mléka | Ano | Neuvedeno | Neuvedeno |
Parní tryska | Ano | Ano | Ano |
Displej | Ne | Ne | Ne |
Režim úspory energie | Ano | Ano | Ne |
Automatické čištění | Ne | Ano | Ne |
Automatické odvápňování | Ne | Ano | Ne |
Časovač | Ne | Ne | Ne |
Automatické vypnutí | Ano | Ano | Ne |
Vodní filtr (AQUA filtr) | Neuvedeno | Ne | Ne |
Srovnání - Rozměry, hmotnost
Rozměry, hmotnost Rancilio Silvia E ve srovnaní s vítězi testu pákových kávovarů
Rancilio Silvia E | Vítěz testu DeLonghi EC 685.M | Zlatá střední cesta Klarstein TK3G-Passionata-20 | |
---|---|---|---|
Cena | 17 590 Kč | 3 999 Kč | 3 879 Kč |
Značka | Rancilio | DeLonghi | Klarstein |
Výška (cm) | 29,0 | 30,5 | 30,0 |
Šířka (cm) | 23,5 | 14,9 | 20,0 |
Hloubka (cm) | 34,0 | 33,0 | 35,0 |
Hmotnost (kg) | 14,0 | 4,2 | 3,7 |
Maximální výška prostoru na šálek (cm) | 8,0 | 13,0 | - |
Délka přívodového kabelu (m) | - | - | 1,00 |
Rancilio Silvia E - navigace v článku
Rancilio Silvia E – základní informace
Silvia Rancilio je kvalitní, poloautomatický kávovar na přípravu espressa pro domácnosti, který se obecně považuje za spolehlivý, trvanlivý a odolný a často se porovnává s italským „klasikem” Gaggia Classic. Rancilio Silvia E je ideální volba pro zkušené baristů, protože dává do rukou uživatele nejvyšší míru kontroly.
Vnější plášť Sylvie je vyroben z broušené nerezové oceli a vypadá velmi elegantně. Rancilio zkonstruoval tento stroj tak, aby byl špičkový od „hlavy po paty”, s použitím vnitřních částí vyrobených z mědi, oceli a elementů, které používá ve svých komerčních strojích.
Vlastnosti a funkce
Zařízení tlačí vodu z 2,48-litrové nádrže na vodu přes kávu při tlaku dobrých 10 barů. Díky obrovské velikosti nádrže na vodu můžete espressem vybavit i pozvané hosty bez nutnosti doplňování vody. Před tím se však voda nejprve přivede na správnou teplotu. Proces spaření může být regulován rovnoměrně téměř přesně na 1 stupeň. Mosazný bojler je velkoryse dimenzovaný o objemu 0,3 litru a je také velmi teplotně stabilní. Velmi prakticky je zabudovaný ocelový ohřívač, který již není připojen k bojleru a v případě potřeby jej lze snadno vyměnit. Oprava je proto velmi jednoduchá. Samotná varná hlava je vyrobena z vysoce kvalitní mosazi. Model Rancilio Silvia S je vybaven funkcí Stand by – která po 30 minutách nečinnosti kávovaru automaticky uspává, což však nepovažujeme bezpodmínečně za jeho plus.
➡️ Portafilter
Oba, v balení zahrnuty, portafiltre jsou vyrobeny z chrómu, mají plastovou rukojeť a jsou velmi kvalitně zpracované. Zde na jednom z nejdůležitějších opotřebitelných dílů, opravdu nešetřili. Různé filtry umožňují připravit najednou jeden nebo dva šálky. V závislosti na vašich potřebách se tedy dá jedna nebo dvě šálky současně naplnit vynikajícím espressem. Sítko na kávové polštářky není součástí balení. Pro milovníky kávy to není problém. Pro ty, kteří jsou ve spěchu, ano. Robustní upínací zařízení na zařízení garantuje, že portafilter pevně drží a nevypadne. Solenoidový ventil udržuje držák filtru čistý a suchý.
Portafilter je masivní, ale dobře padne do ruky. Má poměrně široký úchop, ale neznamená to problém ani pro malé ruce. Váží solidních 6414 g. Zapůsobí i vizuálně, zejména díky výraznému logu.
➡️ Panarello (mléčná tryska)
Tzv. Panarello na napěnění mléka má dostatečně velký rádius působení a dobrou délku, aby se zabránilo nadměrnému rozstřikování. Po zapnutí spínače páry se tlak zvýší a jakmile zhasne indikátor ohřívání kotle, může se začít napěnit. Trysku jednoduše ponořte do mléka a opatrně otočte kohoutkem páry a zavřete když dosáhnete požadovanou konzistenci.
➡️ Teplotní surfování
Jedinou z funkcí tohoto stroje, s níž se průměrný domácí barista může nejhůře vyrovnávat, je potřeba objevit nejlepší metodu teplotního surfování při výrobě nápojů, které vyžadují kávu i zpěněné mléko.
Teplotní surfování je, když připravujete espresso a napěnit mléko v určitém pořadí kvůli omezením ohřívání kotle. Káva i mléko vyžadují různé teploty kotle (vyšší teplotu mléko), takže musíte zvážit, jak si nejlépe uděláte svou kávu. Příprava kávy po napěnění může vyžadovat periodické proplachování a opětovné zahřátí. Teplotní surfování vyžaduje trochu praxe a je třeba pochopit, proč je teplota důležitá. Toto je ale problém, se kterým se setkáte u každého kávovaru s jedním bojlerem. Silvia zjednoduší přepínání mezi teplotami pomocí jednoduchých světelných indikátorů, takže dělá určité ústupky na zjednodušení tohoto potenciálního problému.
➡️ Bojler
Bojler Silvie je interně vyhřívána, mosazná, 952 wattová jednotka o kapacitě 0,3 l. Co se týče této nejnovější verze Rancilio Silvia, kotel prošel mírnou změnou. Pokud se podíváte dovnitř bojleru, tento nový má jiný topný prvek jako starý kotel, který ho měl měděný, zatímco nový bojler Silvia je vyroben z nerezavějící oceli. Tělo je však i zde vyrobené z mědi.
➡️ 3-cestný solenoidový ventil
Tento stroj má také trojcestný solenoidový ventil, který odebírá nadměrný tlak a vlhkost. Usnadňuje to vytažení suchého kávového puku z porta filtru, což je užitečné, a také to snižuje napětí na jiné mechanické části jednotky.
➡️ Ovládací prvky
Rancilio Silvia E má čtyři spínače. Ten se dvěma LED světly je hlavním vypínačem na zapínání a vypínání zařízení. V případě tří nad sebou umístěných spínačů je horní určený pro espresso, střední je spínač horké vody a spodní je spínačem páry. Mnozí preferují spíše kovové spínače, ale myslíme si, že ani tyto nejsou špatné. Jsou sice vyrobeny z plastu, ale působí kvalitně.
➡️ Odkapávací miska a odkládací plocha na šálky
Odkládací prostor je pěkný a neobvyklý. Naneštěstí se ani zde nelze vyhnout škrábancům. Je plusem, že odkapávací miska je vyrobena z nerezavějící oceli. Díky tomu se celkový dojem kvality ze stroje stává ještě o širší. Vždy je důležité zkontrolovat, zda pod odkapávací miskou není voda. Tomu by se v každém případě mělo zabránit, protože v opačném případě může dojít k rezivění.
Příprava espressa v Rancilio Silvia E
S Rancilio Silvia můžete uvařit skutečně dobré espresso, ale jako při každém espressu stroji, musíte se s technologií trochu vypořádat. Nestačí, aby káva byla čerstvě umletá, samotné kávová zrnka musí být čerstvé. A teď přejděme spolu všechny kroky k dokonalému espressu.
➡️ Správný stupeň mletí
Správný stupeň mletí je velmi důležitý. A může se lišit od kávy ke kávě. Pokud je espresso připraveno za méně než 25 sekund a dosáhne 20 ml (pro jeden šálek) nebo 40 ml (pro dvojnásobnou), musíte jemně doladit mletí. Pokud to trvá déle než 25 sekund nebo pokud z portafiltra vycházejí pouze kapky, měli byste zkusit trochu hrubší mletí. Rozhodující však není jen stupeň mletí. Důležitá je i kvalita mlýnku.
➡️ Správné množství kávy
Opět můžete hodně experimentovat. Pro jedno espresso 7 až 9 gramů a 14 až 19 gramů pro dvojité espresso. Často menší množství funguje lépe.
➡️ Správný tamper
Přibalen tamper… k němu není moc co říct. Dokonce i k dražším strojem na espresso jsou přibaleny Tampere často vhodné přímo do popelnice. Tak je to i v tomto případě. Tato lehká plastová věc nemá žádný smysl. Takže prosíme, kalkulujte do rozpočtu i slušný, pěkně těžký tamper. Budete potřebovat model s velikostí 58 mm.
➡️ Nasazení portafilteru
Portafilter musí samozřejmě správně zavěsit, ale to je v případě Rancilio Silvia E obzvlášť jednoduché. Je důležité ho správně dotáhnout. Rukojeť pak není přesně uprostřed, ale je mírně posunuta. Je důležité připravit alespoň jednu dávku „naprázdno” před espressem samotným. Tím se uvolní nečistoty a všechny díly se uvedou na správnou teplotu. Studený portafilter může espresso extrémně ochladit.
➡️ Sledujte reference espressa
Jelikož Silvia nemá manometr, indikací všech procesů a nastavení je „pouze” reference espressa. Ale nepotřebujete více!
Analýza chyb:
- espresso teče pouze z jedné trysky – zde byla buď nerovnoměrně utlačená káva, nebo rozemletá káva není homogenní
- espresso proteče příliš rychle – pravděpodobně příliš hrubě umletá káva
- espresso teče příliš pomalu – pravděpodobně příliš jemně umletá káva
Jak chutná espresso připravené v Rancilio Silvia E?
Espresso z Rancilio Silvia Echutí jednoduše skvěle a dokáže snadno držet krok s vysokými standardy italské kavárenské kultury. Nemusíme nic víc říkat, že?
Čištění a údržba
I u tohoto kávovaru je samozřejmě nezbytné pravidelné čištění, aby se zajistila funkčnost zařízení a potřebná hygiena. Zejména u kávovaru s portafiltrom hraje hygiena důležitou roli, protože velmi ovlivňuje i chuť kávy. Stroj Rancilio Silvia E je vybaven třícestným ventilovým systémem, který usnadňuje čištění. Po vyčištění je důležité jednotku důkladně vysušit, aby se zabránilo možnému poškození, například rezivění, které se může v průběhu času vytvářet.
Jak často byste měli odstraňovat vodní kámen, závisí na stupni tvrdosti vody a také, jak často používáte zařízení na přípravu espressa. Minimálně jednou ročně ho doporučujeme odvápnit. Při odvápňování se můžete obejít i bez chemikálií a používat kyselinu citrónovou.
Podrobný manual k tomuto kávovaru najdete zde a detailně vám ho představí i následující video:
Co se nám na Rancilio Silvia E líbí?
- komerční design – díky němu je to stroj, který vydrží velmi dlouho
- kvalitní extrakce kávy
- i když se považuje za model pro domácnosti, podává dost dobrý výkon na to, abyste zvážili použití ve firmě nebo dokonce malé kavárně
- bojler, který má jednu z největších kapacit mezi domácími espresso stroji
- dostatečně velká nádrž na vodu
- snadné použití
- odnímatelný topný prvek
- úžasná chuť kávy
- masivní, pochromované sítka
- tepelně stabilní mosazná hlava varné jednotky
- bojler je oproti předchozím modelům lépe tepelně i zvukově izolovaný
Co se nám na Rancilio Silvia E nelíbí?
- možné rezivění při nedostatečné péči
- odkapávací miska je příliš mělká
- filtry pro kávové polštářky se prodávají samostatně
- když napěnujete mléko musíte vědět, co děláte (teplotní surfování)
- tamper, který je součástí balení je více – méně nepoužitelný
- déle se zahřívá
- poměrně vysoká, ale rozumná cena
Recenze zákazníků
O tom, že jde o drahý kávovar, svědčí i absence reprezentativního vzorku recenzí – Heuréka přináší přesně dvě, ale v tomto případě to ani není nutné. Jde totiž o kávovar, kterému kromě vysoké ceny a nepodstatných drobností není moc co vytknout. Podívejme se ale ty dvě recenze spolu.
Shrnutí na závěr
Rancilio Silvia je velmi poctivý stroj na přípravu espressa, který se právem těší kultovnímu statusu. Můžete očekávat kávovar s dlouhou životností – minimálně při dobré údržbě a péči. Pokud jste barista – amatér a máte seriózní zájem a ochotu učit se, jak připravit kávu na kvalitním stroji, Rancilio Silvia E je pro vás perfektní volbou. Nemluvě o tom, že požitek z kávy připravené na tomto modelu je jedinečný.
Výhody
- káva na úrovni originálního espressa z kavárny
- robustní a kvalitní celonerezové provedení těla (počítejte ale s vyšší hmotností 14 kg)
- 3 termostaty a speciální 3 cestný ventil
- jednodušší čištění s funkcí backflush
- velká nádrž na vodu
Nevýhody
- pomalejší nahřívání šálků, někdy i 30 minut
- náročnější příprava kávy pro laika
- obyčejný tamper z plastu, v této cenové kategorii si zasloužíte více
- někomu může vadit automatický přechod (po 30 min.) do úsporného režimu (šálky se nestihnou ideálně nahřát)
- vyšší cena
Závěr recenze: Téměř profi kávovar, pro všechny ty, kterým nebudou chybět automatické funkce a chtějí se v maximální míře podílet na kvalitě své kávy.
Hodnocení autora
- Kvalita provedení
- Jednoduchost obsluhy
- Chuť kávy
- Poměr cena / hodnota
✅ Cena: 17 590 Kč
toto není recenze,nýbrž doslovně opsaný marketing mimo jiné z buacafe.cz -:(((.
bunacafe.cz/rse220-rancilio-silvia-e
Dobrý den, je to naše krátká recenze (nahoře), ke které se připojuje text z eshopu (dole), který eviduje náš katalog produktů.