Někteří ji volají červená řepa. Stále však mluvíme o téže, krásně dočervena zbarvené a hlavně zdravé zelenině, která je nenáročná na pěstování a dokážete si ji uchovat do budoucna různými způsoby. Například ji můžete zavařovat, nakládat, vysušovat nebo dokonce zamrazovat. A při žádném způsobu neztratí své výživné hodnoty.
My se nyní zaměříme na různé způsoby zavařování červené řepy, prozradíme vám, s čím tato zelenina vytváří dokonalý chuťový zážitek a nejen to. Na závěr máme pro vás připraven chutný sladký recept, kterému určitě neodoláte.
💡 Tipy na zavařovací sklenice za výborné ceny ⤵️
Zajímavosti o řepce
Červená řepa je kořenová zelenina, která je specifická svou sytou červenou barvou a výraznou chutí. Je oblíbená nejen v Evropě, ale také v Severní Americe a mnoha asijských zemích. Ve starém Římě ji dokonce bohatě využívali, jednak jako jídlo, ale zejména jako lék. U nás se červená řepa zvykne v syrovém stavu používat například v salátech. Velmi dobře chuťově sedí s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy.

Patříte mezi milovníky červené řepy i vy?
Vařená řepa zase chutná skvěle v salátech se smetanou, majonézou, marinádou atp. Zda jeden nebo druhý salát, oba druhy jsou dobrým doplňkem k pečenému masu a jiným chutným minutkám. Nejvíce se však červená řepa proslavila jako hlavní přísada velmi vyhlášeného a oblíbeného jídla – boršč. Z této zeleniny se konzumuje převážně její podzemní kořenová část, která se buď uvaří nebo se podává za studena v salátu. Dají se však konzumovat i její zelené listy, které se nejčastěji podávají dušené nebo vařené.
Účinky červené řepy na zdraví
Červená řepa se již od pradávna používala jako lék, proto není pochyb, že má na lidské zdraví pozitivní účinky. Proto si o nich něco povíme. Červená řepa obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Barvivo červené řepy rozšiřuje koronární tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Mezi přímé léčivé účinky patří také močopudné účinky, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči.
Červená řepa aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu, zbavuje střeva jedovatých látek a odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Kromě toho také neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zejména v mozku.
➡️ Na co je dobrá řepa:
⭐ Zlepšuje celkovou imunitu – jak možná víte, vitamín C je antioxidant, který posiluje imunitní systém a chrání buňky před poškozením volných radikálů. Kromě toho také podporuje produkci kolagenu, hojení ran a absorpci železa. Právě vitamín C je bohatě obsažen v červené řepě, proto tato zelenina pomáhá posilovat váš imunitní systém.
⭐ Snižuje vysoký krevní tlak – po pravidelnějším pití řepkové šťávy se krevní tlak výrazně snižuje. Stává se tak zřejmě kvůli vysokým obsahům dusičnanů obsaženým v řepě a proto, že dusičnanová zelenina se může ukázat jako levný a účinný způsob léčby kardiovaskulárních stavů a krevního tlaku.
⭐ Pomáhá játrům – červená řepa obsahuje látku zvanou betain, která pomáhá předcházet nebo snižovat tukové usazeniny v játrech. Betain může také pomoci chránit játra před toxiny.
⭐ Lehké trávení – vysoký obsah draslíku ve řepě zajišťuje odvodňování a odkysličování organismu. Pomůže vám také bohaté množství vlákniny, která upravuje trávení, odstraňuje zácpu, detoxikuje a odvádí z organismu tuky.
⭐ Dobrá pro pokožku i vlasy – kromě již zmíněných látek obsahuje červená řepa i methionin, který transportuje síru do pokožky a dodává jí vláčnost, pružnost a hebkost. Vašim vlasům zase dodává lesk a nehtům pevnost.
⭐ Podporuje růst buněk – železo, které také obsahuje řepa, je nezbytnou součástí hemoglobinu přenášejícího kyslík z plic do tkání organismu. Je třeba pro růst, vývoj a funkci buněk a zároveň regeneruje jádra buněk. Nedostatek železa může být příčinou vzniku anémie.
⭐ Okysličuje svaly – šťáva ze řepky zlepšuje okysličování svalů během cvičení, což má za následek zvýšený příjem dusičnanů. Během delšího vytrvalostního tréninku se tak budete cítit lépe.
Průměrný obsah látek a minerálů
Červená řepa je skutečně výživná zelenina. V jejích 100 gramech naleznete například 380 mg draslíku a 20 mg vápníku, 70 mg sodíku atp. Z vitamínů obsahuje kromě jiných také vitamín C, vitamíny skupiny B a další. Mimo prvky a vitamíny v ní však najdete například i 87,1 g vody, 1,7 gramu bílkovin, 7 gramů cukru či 1,9 g vlákniny.
100 g surové řepy dále v průměru obsahuje:
Složky (mg/100 g) | Průměrný obsah |
---|---|
Na | 66 |
K | 380 |
Ca | 20 |
Mg | 11 |
P | 51 |
Fe | 1,0 |
Cu | 0,02 |
Zn | 0,4 |
Mn | 0,7 |
vitamín C | 5 |
vitamín D | 0 |
vitamín E | stopy |
vitamín B6 | 0,03 |
vitamín B12 | 0 |
karotén | 0,02 |
thiamin | 0,01 |
riboflavin | 0,01 |
niacin | 0,1 |
Zavařujeme červenou řepu
Červenou řepu si můžete upravovat jak na sladce, tak i na slano, přesně tak, jak ji máte nejraději. Proto si řekneme, jak jednotlivé nálevy připravit a následně i to, jak zalitou řepu zavařit.
Sladkokyselý nálev na zavařování
Přísady:
- 1 litr vody
- 0,3 l octu
- 100 g cukru
- 1 ČL soli
Postup:
Do hrnce nalijte vodu spolu s octem a přisypte cukr a sůl. Celou směs míchejte a přiveďte k varu. Dbejte na to, aby se cukr úplně rozpustil. Následně nálev nechte vychladnout.
Sladký nálev na zavařování
Přísady:
- 2 litry vody
- 500 ml jablečného octu
- 40 g soli
- 200 g cukru
Postup:
Postup je identický, jako v prvním případě. Takže, vodu nalijte do hrnce, přidejte ocet, sůl a cukr. Vznikne vám směs, kterou nechte přejít varem a poté ji nechte vychladnout.
Způsoby zavařování řepy
➡️ Klasické zavařování červené řepy v hrnci
Připravte si: červenou řepu, nálev, zavařovací sklenice a víčka
Postup: Řepu vložte do hrnce s vodou a uvařte ji doměkka. Mezitím si připravte nálev (sladký nebo sladkokyselý), sterilizujte zavařovací sklenice. Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky 1×1 centimetr. Vložte do připravených sklenic, zalijte nálevem a zavíčkujte. Sklenice naskládejte do zavařovacího hrnce asi jeden centimetr od sebe, aby nepopraskaly. Vařte po dobu 15 minut na 80 stupňů. Později sklenice vytáhněte a přetočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout a uskladněte.
I takto se dá řepa zavařovat v hrnci:
➡️ Zavařování červené řepy v troubě
Co budete potřebovat:
- červenou řepu
- nálev
- zavařovací sklenice a víčka
- hluboký plech na pečení
- utěrku
Jak na to:
Řepu vložte do hrnce s vodou a uvařte ji doměkka. Mezitím si připravte nálev a sterilizujte zavařovací sklenice (můžete i víčka). Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky 1×1 centimetr. Vložte do připravených sklenic, zalijte nálevem a zavíčkujte. Sklenice naskládejte na hluboký plech, který je vyložen utěrkou. Sklenice podlijte vodou a pečte 20 minut na 90 stupňů. Později sklenice vytáhněte a přetočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout a uskladněte v tmavé a chladné místnosti.
➡️ Zavařování červené řepy v mikrovlnné troubě
Potřebujete:
- červenou řepu
- nálev
- zavařovací sklenice a víčka
- plastovou misku vhodnou do mikrovlnky
Postup:
Řepu vložte do hrnce s vodou a uvařte ji doměkka. Mezitím si připravte nálev a důkladně sterilizujte zavařovací sklenice s víčky. Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky 1×1 centimetr, na plátky nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Vložte do připravených sklenic, zalijte nálevem a zavíčkujte. Sklenice naskládejte do plastové misky, zachytí se tak šťáva, která by mohla vytéct. Mikrovlnku nastavte na nejvyšší výkon – 700 Wattů a zapněte na 6 minut. 1 sklenice se vaří 6 minut, s každým dalším se čas zdvojnásobí. Po vytažení sklenice přetočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout a uskladněte ve sklepě.
➡️ Zavařování červené řepy s dekem
Co budete potřebovat:
- 5 kg červené řepy
- 0,5 l octu
- 1 ks deko
Postup:
Neoloupanou řepu dejte do hrnce a vařte přibližně 40 minut, resp. dokud není měkká. Kontrolujte průběžně vidličkou. Když je červená řepa uvařená, vodu slijte a nechte ji vychladnout. Červenou řepu oloupejte a následně si připravte zálivku s dekem dle návodu na obalu, bez cukru. Do připravených sterilizovaných sklenic si nalijte přecezený nálev, asi do jedné třetiny sklenice. Červenou řepu nastrouhejte na struhadle a doplňte do sklenic. Vrchy sklenic otřete, pořádně zavíčkujte a dejte sterilizovat do hrnce asi na 5 minut. Potom sklenice vyndejte na utěrku dnem vzhůru, nechte vychladnout a uskladněte.
💡 Několik víček na zavařování za dobré ceny ⤵️
Tipy na recepty
➡️ Červená řepa s křenem
Ingredience:
- 1 kg červené řepy
- 200 g křenu
- sladkokyselý nálev
- zavařovací sklenice a víčka
Postup:
Vložte řepu do hrnce s vodou a uvařte doměkka – přibližně hodinu. Mezitím si připravte zavařovací sklenice, které pořádně sterilizujte a sladkokyselý nálev. Vychladlou uvařenou řepu oloupejte a nastrouhejte na hrubším struhadle. Potom na stejném struhadle nastrouhejte křen. Řepu smíchejte dohromady s křenem a naplňte sklenice. Zalijte připraveným nálevem a pořádně zavíčkujte. Doba sterilizování není dlouhá, stačí 15 minut při teplotě 85 stupňů. Jakmile je řepa hotová, sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Hotové sklenice skladujte v tmavém a chladném místě.

Tuto kombinaci buď milujete nebo nenávidíte
➡️ Červená řepa se zelím
Přísady:
- 1 kg červené řepy
- 1 kg bílého hlávkového zelí
- 200 g cibule
- nálev
- zavařovací sklenice a víčka
Jak na to:
Červenou řepu vložte do hrnce, zalijte vodou a uvařte doměkka. Potom ji oloupejte a nastrouhejte na hrubé straně struhadla. Připravte si zelí a cibuli – zelí nastrouhejte a cibuli nakrájejte na jemno. Řepu, zelí a cibuli smíchejte dohromady a pořádně promíchejte. Připravte si nálev, jakmile začne vařit, vložte do něj připravenou zeleninu. Směs povařte a následně jí naplňte sklenice. Důkladně zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnce – sklenice ukládejte 1 centimetr od sebe, aby nepopraskaly. Sterilizujte 20 minut na 80 stupňů. Jakmile je hotovo, sklenice vytáhněte a otočte je víčkem dolů. Nechte vychladnout a poté uskladněte.

Tato kombinace se zase používá při přípravě slavného boršče
💡 Vítězové srovnávacího testu zavařovacích hrnců ⤵️
NÁZEV | HODNOCENÍ | CENA |
---|---|---|
![]() | Ukázat nabídku | |
![]() | Ukázat nabídku | |
![]() | Ukázat nabídku | |
![]() | Ukázat nabídku | |
![]() | Ukázat nabídku |
Další metody zavařování a uchování červené řepy
➡️ Sladký kompot z červené řepy
Přísady:
- 2,5 kg červené řepy
- 4,5 šálku jablečného octu
- 1,5 lžičky soli
- 2 šálky hnědého cukru
- 2,5 šálku šťávy z červené řepy
- 2 tyčinky skořice
- 6 celých hřebíčků
Postup:
Červenou řepu vložte do hrnce s vodou a uvařte. Potom ji oloupejte a nakrájejte na požadované kousky. Smíchejte ocet, sůl, šťávu z řepy, cukr a skořici. Povařte 5 minut. Připravte si sklenice na zavařování a sterilizujte je v troubě 15 minut při 100 °C. Víčka sterilizujte 10 minut vařením ve vodě. Sklenice naplňte červenou řepou a zalijte nálevem. Pečlivě uzavřete a vložte do hlubokého plechu do trouby. Pečte v troubě při 100 stupních po dobu 30 – 40 minut. Po vytažení z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Uskladněte je na chladné a tmavé místo.
➡️ Marmeláda z červené řepy
Přísady:
- 1 velkou červenou řepu
- ¼ hrníčku třtinového cukru
- 1 lžíci citrónové šťávy
Postup:
Řepu důkladně omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Připravte si cukr a citrónovou šťávu. Nakrájené kousky červené řepy přeneste do tlakového hrnce. Přidejte trochu vody, dle potřeby pro tlakové vaření. Jakmile je červená řepa uvařená, kousky vložte do mixéru spolu s citrónovou šťávou. Rozmixujte vše do hladka. V případě potřeby přidejte vodu z řepného vývaru. Vzniklé pyré z červené řepy dejte na pánev a přidejte cukr. Míchejte do doby, než vznikne konzistence podobná džemu. Po celou dobu vařte na mírném až středním ohni. Směs nalijte do zavařovacích sklenic a pořádně zavíčkujte. Zavařujte při teplotě 85 stupňů 15 minut. Sklenice vytáhněte z hrnce a položte je dnem vzhůru. Nechte vychladnout a uskladněte.
➡️ Dehydratace červené řepy
Dehydratace nebo sušení řepy je také praktický způsob, jak si tuto zdravou zeleninu uchovat na později. Řepu vařte, dokud není měkká ve vroucí vodě, 30 – 45 minut v závislosti na její velikosti. Oloupejte ji a nakrájejte na tenké plátky. Sušte v sušičce potravin, dokud není dostatečně křehká. Uchovávejte ve vzduchotěsných nádobách.
Nezapomeňte na zeleň řepy – dehydratujte ji také. Potom můžete přidat dehydratovanou zeleninu jako prášek do smoothies nebo polévek a máte skvělou vitamínovou bombu.
➡️ Zmrazení červené řepy
Celou řepu vařte ve vroucí vodě, dokud není zcela uvařená. Oloupejte ji a dejte zamrazit buď celou nebo nakrájenou podle potřeby. Opět nezapomeňte na zeleň. Nasekejte ji a poté také zmrazte, později přidejte do polévek, smoothies a atp.
Recept s červenou řepou
Co budete potřebovat:
- 500 g celé surové řepy
- 250 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 200 g čokolády (minimálně 70 %)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 vajíčka
- 100 g hladké mouky
- 25 g kakaa
Postup:
Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na kousky – nejlepší je nastrouhat ji na hrubším struhadle. Vložte řepu do hrnce, zalijte vodou a nechte ji 15 minut vařit. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Nakrájejte si na kousky čokoládu i máslo. Uvařenou řepu přeceďte, vložte do mixéru spolu s čokoládou, máslem a vanilkovým extraktem. Rozmixujte dohladka. Cukr s vajíčky vyšlehejte a do vyšlehané směsi pomalu a opatrně po lžičkách dávejte vzniklou směs řepy, čokolády a másla. Nakonec přidejte prosetou mouku s kakaovým práškem. Těsto vylijte na plech a pečte asi 25 minut. Dobrou chuť!
Zavařování versus nakládání řepy
Určitě je každému jasné, že jakoukoli zeleninu je z hlediska výživových hodnot nejlépe konzumovat v syrovém stavu. Přesto je zcela v pořádku tepelnou úpravu používat protože má celou řadu jiných přínosů. Jedněmi z velmi oblíbených tepelných úprav červené řepy jsou její zavařování, resp. sterilizace a nakládání.
Rozdíl mezi zavařováním a nakládáním červené řepy
Základním a více méně jediným zásadním procedurálním rozdílem mezi zavařováním a nakládáním je ten, že v případě nakládání nedojde po vložení ingrediencí do sklenic (nádob na uchování) a jejich uzavření k dalšímu zahřívání těchto sklenic a jejich obsahu, zatímco při zavařování ano. Jinými slovy, když zavařujete, tak poté, co všechno dáte do sklenic, nebo jiných nádob a zavřete je, tak tyto již naplněné sklenice ještě musíte nějaký čas zahřívat v horké vodě, v páře či v troubě. Vše o zavařování červené řepy včetně receptů jsme si již vzpomněli, proto přejdeme na nakládání.
Nakládání červené řepy
Nakládání je oproti zavařování rychlejší a o něco málo pracnější, je však třeba počítat s tím, že trvanlivost je výrazně kratší, a že je třeba uchovávat takto zpracovanou řepu v ideálním případě v ledničce. Postup jako takový je prakticky totožný se zavařováním s tím rozdílem, že se po naplnění a uzavření sklenic už nebude nic sterilizovat ve vodní lázni ani troubě.
Postup při nakládání řepy: Neoloupanou červenou řepu uvařte doměkka, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na menší kusy. Nálev připravíte tak, že vložíte všechny ingredience do vody (nálev si připravíte podle návodů výše), tu přivedete k varu a necháte vychladnout. Připravené sklenice naplníte řepou, zalijete vývarem, řádně uzavřete víčkem a vložíte do chladničky.
Zdroje informací:
- cz.wikipedia.org – zajímavosti o řepce
- www.az-recepty.cz – zavařování červené řepy
Článek je zařazený do kategorie: Zavařovací hrnce
Mohlo by vás zajímat
-
Tradiční recepty na zavařované hrušky – s citronem, hřebíčkem či brusinkami, vyberte si ten svůj
-
Zavařované brusinky – nejlepší recepty (i brusinky s hruškami), postup, kde je použít
-
Zavařená cuketa - 10 ověřených receptů, na slano i na sladké, s rajčaty či paprikou, čalamáda, čatní
-
Zavařované borůvky - nejlepší recept s nálevem i bez, a k čemu je použít
-
Jaké jsou hrnce z Lidlu (lidl-shop.cz)? Podívali jsme se na spolehlivost, kvalitu a cenu
-
Zavařovaná nakládaná paprika + tip bez sterilizace
-
Zavařujeme třešně a višně - nejlepší recepty na kompoty
-
Jak zavařovat rajčata + zajímavé recepty
-
Jak na zavařování hub + recepty na 4 nálevy
-
Zavařujeme švestky i v troubě či myčce + recept na švestkový kompot