Domo DO 322 |
---|
Vítěz testu |
|
|
Jednoduchý a cenově dostupný zavařovací hrnec ze smaltu, který výborně poslouží i jako varnice na nápoje. |
1 989 Kč |
Ukázat nabídku Heureka.cz |
Pokud nevíte, jak si vybrat zavařovací hrnec, v našem článku vám s tím poradíme. Představíme si nejdůležitější parametry, kterým byste při výběru tohoto spotřebiče měli věnovat pozornost. V našem testu zavařovacích hrnců jsme porovnali 6 nejoblíbenějších modelů za rok 2024, přičemž nejlépe se umístily značky Domo, Professor a Hyundai. Ke každému zavařovací hrnci jsme přidali i krátkou recenzi a popis jeho výhod a nevýhod.
Jak si vybrat zavařovací hrnec?
Vybrat si z široké nabídky hrnců na zavařování nemusí být jednoduché, a tak máme pro vás několik tipů na to, co byste při nákupu měli sledovat:
- typ – klasický hrnec na zavařování má pokličku s dírkou na teploměr a dvě uši k držení, více od něj očekávat nelze. Elektrické zavařovací hrnce však vaši práci výrazně usnadní, a tak se do nich určitě vyplatí investovat.
- objem – velmi podstatný údaj hovořící o tom, kolik sklenic dokážete v hrnci na jedenkrát zavařit. Nejmenší hrnce mají objem kolem 9 l, ty největší se objemově pohybují až 29 l.
- příkon – údaj, který hovoří o tom, jaká je spotřeba elektrické energie daného zařízení. Zároveň také platí, že vysoký příkon jde ruku v ruce s vysokým výkonem zavařovací hrnce. Příkon výkonnostně nejlepších zavařovacích hrnců bývá kolem 2000 W.
- materiál – nejčastěji se můžete setkat s nerezovými nebo smaltovými zavařovacími hrnci. Klasické maltové hrnce jsou přitom levnější, ale náročnější na údržbu a čištění. Mezi klasických hrnců je oblíbený i pozinkovaný hrnec na zavařování.
- funkce a doplňky – hrnec na zavařování je vskutku jednoduché zařízení, avšak může být vybaveno užitečnými funkcemi, jako je například LCD displej či možnost odloženého startu nebo časovače
- cena – v neposlední řadě je i cena často rozhodujícím parametrem, a tak je vhodné si před koupí stanovit svůj rozpočet
Při hodnocení zavařovacích hrnců jsme brali v úvahu tyto metriky:
Nejlepší Zavařovací hrnce na základe porovnávacího testu 2024
1. místo | 2. místo | 3. místo | 4. místo | 5. místo | 6. místo |
---|---|---|---|---|---|
Vítěz testu | Lidová volba | Zlatá střední cesta | |||
Domo DO 322 | Professor ZVH 272 | Hyundai PC 200 | Domo DO 42325 | Domo DO 42324 | Rommelsbacher KA 1804 |
1 989 Kč | 1 590 Kč | 2 298 Kč | 2 745 Kč | 2 270 Kč | 4 636 Kč |
Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz |
Recenze 6 nejlepších zavařovacích hrnců pro rok 2024
Vítěz testu
1. Domo DO 322
Vybaven je časovým spínačem nastavitelným až na dvě hodiny nebo nepřetržitý chod. Teplotu si můžete regulovat od 30 do 100 stupňů. O bezpečnost při zavařování se postará ochrana před přehřátím či chodem nasucho. Příkon má 1800 W, což je na hrnec v této cenové relaci skutečně slušné.
Výhody
- cenově dostupný
- velký objem
- nastavitelná teplota
- časovač
Nevýhody
- vyrobený ze smaltu
Verdikt: Jednoduchý a cenově dostupný zavařovací hrnec ze smaltu, který výborně poslouží i jako varnice na nápoje.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
2. Professor ZVH 272
Zavařovací hrnec Proffesor disponuje výkonem 1800 W a jeho součástí je i časovač, který lze nastavit až na dvě hodiny. Teplotu ohřevu si umíte nastavit od 30 do 100 stupňů. Objem hrnce je až 27 litrů a o bezpečné používání se stará ochrana proti vyvaření vody a přehřátí.
Výhody
- nastavitelná teplota
- velký objem
- bezpečnostní prvky
- displej
Nevýhody
- je ze smaltu, co lze považovat za menší nevýhodu
Verdikt: Smaltový zavařovací hrnec vhodný i na přípravu horkých nápojů či na blanšírování.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
Lidová volba
3. Hyundai PC 200
Vybaven je funkcí nastavení časového spínače v rozmezí od 20 do 120 minut, popřípadě nepřetržitého chodu. Nechybí ani nastavitelný termostat a zvuková signalizace, která vás upozorní na dosaženou teplotu. O bezpečné používání se stará pojistka proti přehřátí a chodu naprázdno a také tepelně izolované rukojeti.
Výhody
- časovač
- nastavitelný termostat
- několik bezpečnostních prvků
Nevýhody
- kratší přívodní kabel
- vypouštěcí ventil je nad ovládacími prvky
- za menší nevýhodu považujeme to, že je ze smaltu
Verdikt: Cenově dostupný smaltový zavařovací hrnec, který se jednoduše ovládá a svému účelu dokonale poslouží.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
Zlatá střední cesta
4. Domo DO 42325
Součástí funkcí je nastavitelný termostat, který má rozpětí od 30 do 100 stupňů, ale i časovač. Ten si můžete nastavit až na dvě hodiny nebo na nepřetržitý provoz. Dokončení programu je oznámeno zvukovým signálem. K bezpečnostním prvkům patří ochrana proti vaření nasucho.
Výhody
- nerezový
- LCD displej
- výkonný
- ochrana proti vaření nasucho
Nevýhody
- vypouštěcí ventil nemá pojistku
Verdikt: Výkonný nerezový zavařovací hrnec s LCD displejem potěší i ty náročnější milovníky zavařování.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
5. Domo DO 42324
Součástí funkcí tohoto hrnce na zavařování je i nastavitelný časovač, který má rozpětí od 0 do 120 minut nebo nepřetržitý chod. Teplotu lze nastavit od 30 do 100 stupňů. Objem hrnce je 27 litrů a jeho příkon 1800 W. Nechybí ani ochrana proti chodu nasucho.
Výhody
- pojistka proti přehřátí a varu na sucho
- časovač
- LCD displej
Nevýhody
- menší nevýhoda je to, že je ze smaltu
Verdikt: Smaltový hrnec s LCD displejem vhodný i na horké nápoje a guláš či jiné polévky se velmi snadno používá.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
6. Rommelsbacher KA 1804
Jeho součástí je automatický časový spínač nastavitelný od 20 do 120 minut a také vypouštěcí ventil. Přívodní kabel měří 1,5 metru, což by pro většinu domácností mělo být dostačující. O bezpečnost se stará ochrana proti přehřátí.
Výhody
- velký objem
- bezpečnostní prvky
- časovač
Nevýhody
- smaltový
Verdikt: Smaltový hrnec na zavařování s velkým objemem ocení každý nadšenec konzervace.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
Typy zavařovacích hrnců
Při výběru toho nejlepšího zavařovací hrnce pro vaše potřeby můžete narazit na klasické nebo elektrické modely. Podívejme se tedy podrobněji na to, jak jednotlivé typy hrnců fungují a v čem jsou jejich výhody a nevýhody.
Klasické hrnce
Klasický hrnec na zavařování měla možná doma i vaše babička. Jde o vysoký plechový či pozinkovaný hrnec s poklicí, ve které je otvor pro teploměr. Hrnec musíte při zavařování položit na sporák, dát a nalít do něj vodu. Poté pomocí teploměru sledujete teplotu v hrnci a když dosáhne požadované úrovně, dáte do hrnce sklenice s vašimi budoucími zavařeniny. Následně budete nadále sledovat teplotu a vaším úkolem bude snažit se udržet ji stabilní. Po doporučeném čase zavařování hrnec odstavíte a sklenice z něj vyberete. To je všechno. Na sterilizaci okurek to však úplně postačí. Nevýhodou takového zavařování je, že musíte sledovat teplotu a celý proces je časově náročnější. Výhodou je však nízká cena.
Elektrické hrnce
Sterilizování v hrnci na elektřinu je v porovnání s prací s klasickým hrncem mnohem jednodušší, protože se v podstatě nemusíte o nic starat, jen do něj vložíte poháry a nalijete vodu. Hrnec nepotřebuje žádný sporák, protože je napájen z elektrické sítě. Teplotu vody udržuje termostat a pokud si pořídíte hrnec s časovačem, opravdu se nemusíte o nic starat. Samozřejmě, nevýhodou ve srovnání s klasickým hrncem na zavařování je, že nejde právě o ty nejlevnější zavařovací hrnce.
Důležité parametry
V našem testu zavařovacích hrnců se věnujeme právě tím elektrickým, a tak se podívejme na to, jaké parametry byste si při jejich výběru měli všímat.
Objem
Jedním z nejdůležitějších základních parametrů je objem zavařovací hrnce. Ten totiž určuje, kolik sklenic v něm dokážete na jednou zavařit, respektive, kolik litrů nápoje či polévky v něm můžete připravit. Nabídka je velmi široká – seženete i menší zavařovací hrnce o objemu 8,8 litru, ale i velké hrnce o objemu až 29 litrů. Do takto velkých zavařovacích hrnců se na jedenkrát vejde i více než 20 klasických sklenic na zavařování.
Příkon
Příkon je parametr, který vypovídá nejen o tom, jaká je spotřeba zařízení, ale také o jeho výkonu. Platí, že čím je hodnota příkonu udávána ve wattech vyšší, tím je vyšší i spotřeba a vyšší je také výkon. Když si tedy zakoupíte zavařovací hrnec s vysokým příkonem, zavařování bude rychlejší.
Obvykle se u zavařovacích hrnců setkáte s příkonem 1800 W, no ty nejvýkonnější a nejlepší zavařovací hrnce mají příkon i více než 2000 W. Slabší a levné zavařovací hrnce mají příkon jen kolem 1000 W.
Materiál
V případě, že nechcete klasický plechový či pozinkovaný zavařovací hrnec, ale dáte přednost tomu elektrickému, měl by vás zajímat i materiál, ze kterého je vyroben. V našem testu se můžete setkat s dvěma typy – se smaltovými a nerezovými hrnci.
➡️ Nerezové hrnce
Pokud hledáte kvalitní zavařovací hrnec, doporučujeme sáhnout po nerezovém. Je odolnější a snadněji se čistí. Nevýhodou však může pro někoho být jeho vyšší cena.
➡️ Smaltové hrnce
Ve srovnání s těmi nerezovými jsou značně levnější, ale nevýhodou je, že se hůře čistí a snadněji se poškodí či poškrábou.
Funkce a doplňky
Zavařovací hrnce jsou jednoduché zařízení, které v první řadě slouží na pomoc při zavařování zeleniny a ovoce. Kromě objemu, materiálu a příkonu by vás však měly zajímat i různé praktické doplňky a funkce, kterými jsou některé modely vybaveny.
Přehled zajímavých funkcí:
- časovač – pomocí časovače si nastavíte přesnou dobu zavařování, takže pak už nemusíte sledovat čas
- odložený start – v případě, že chcete posunout čas, kdy má hrnec začít zavařovat, tato funkce vám padne vhod
- termostat – díky němu nemusíte sledovat teplotu zavařování. Termostat ji bude udržovat na hodnotě, jakou si nastavíte.
- výpustný ventil – pokud chcete použít hrnec například na vaření nápojů, případně, když budete potřebovat odlít z něj vodu, určitě oceníte tuto funkci
- LCD displej – s ním se můžete setkat při těch nejlepších zavařovacích hrncích, které jsou samozřejmě i o něco dražší. Displej zobrazuje informace o teplotě zavařování, ale i čase a pod.
- bezpečnostní prvky – jelikož při zavařování pracuje hrnec s horkou vodou, doporučujeme, abyste si pořídili takový model, který bude mít ochranu proti vyvaření vody. Vhodná je také pojistka, která zabráni tomu, aby se hrnec zapnul bez vody.
Jaká je cena a oblíbené značky
Cena elektrického zavařovací hrnce s teploměrem se může pohybovat od přibližně 1600 Kč v případě těch nejlevnějších modelů až do více než 5500 Kč u těch nejlepších modelů.
Za cenu kolem 1600 Kč až 2000 Kč si můžete zakoupit zavařovací hrnec ze smaltu, jehož příkon může být nanejvýš 1800 W. Objem mohou mít hrnce v této cenové relaci i 27 litrů a natrefit můžete i na modely s nastavitelným časovačem a termostatem.
V případě, že do zavařovacího hrnce investujete kolem 2700 Kč, dostat můžete hrnec s objemem i 29 litrů a také s vyšším příkonem. Součástí takových hrnců bude nepochybně i možnost odloženého startu a nebudou chybět ani bezpečnostní prvky.
Na trhu můžete najít i takové zavařovací hrnce, které stojí více než 5500 Kč. Zde však už jde o zavařovací automaty například i s funkcí odšťavňování.
Co se týče značek, k těm nejoblíbenějším patří zavařovací hrnce Domo, Klarstein, Hyundai, Proffesor, Rommelsbacher či Guzzanti. Jde o ověřené značky, které můžeme doporučit nejen my, ale doporučují jejich i zákaznické recenze.
Rady, jak zavařovat
Se zavařovacím hrncem zvládnete hravě zavařování okurek a hračkou bude pro vás i zavařování kompotů. Přestože je zavařování v takovém hrnci poměrně jednoduché, měli byste při něm dodržovat určitá pravidla. Podívejme se tedy na ně.
- prvním krokem k úspěšnému zavařování je hygiena – i v případě, že jste si koupili zcela nové sklenice a víčka, dbejte o to, abyste je před zavařováním dostatečně umyli. Následně je nechte dobře vyschnout a až poté do nich nakládejte zeleninu či ovoce.
- používejte pouze nepoškozené a zdravé plody a před použitím ovoce a zeleninu důkladně omyjte a nechte okapat
- ovoce nebo zeleninu naplňte do sklenic tak, abyste sklenice zaplnili co nejvíce, ale zároveň plody do sklenice netlačte
- ovoce a zeleninu zalévejte horkým nálevem
- sklenice by měly být ponořené ve vodě do poloviny
- po zavaření převraťte sklenice dnem vzhůru, zjistíte, zda některé z víček nepropouští vzduch
Zdroje informací:
- www.zena.sme.sk – pravidla zavařování
- www.alza.cz – jak vybrat zavařovací hrnec
Do testu jsme vybrali Zavařovací hrnce pouze z ověřených eshopů
Mohlo by vás zajímat
- Tradiční recepty na zavařované hrušky – s citronem, hřebíčkem či brusinkami, vyberte si ten svůj
- Zavařované brusinky – nejlepší recepty (i brusinky s hruškami), postup, kde je použít
- Zavařená cuketa - 10 ověřených receptů, na slano i na sladké, s rajčaty či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavařované borůvky - nejlepší recept s nálevem i bez, a k čemu je použít
- Jaké jsou hrnce z Lidlu (lidl-shop.cz)? Podívali jsme se na spolehlivost, kvalitu a cenu
- Zavařovaná nakládaná paprika + tip bez sterilizace
- Zavařujeme třešně a višně - nejlepší recepty na kompoty
- Jak zavařovat rajčata + zajímavé recepty
- Zavařujeme červenou řepu i s dekem + tipy na recepty
- Jak na zavařování hub + recepty na 4 nálevy