Mora K 868 AW |
---|
Vítěz testu |
|
|
Kombinovaný sporák, který za rozumnou cenu nabízí řadu praktických funkcí. |
9 990 Kč |
Ukázat nabídku Heureka.cz |
Při výběru nového sporáku máte k dispozici mnoho možností. Je třeba rozhodnout o typu paliva, šířce, stylu a barvě – od profesionální nerezavějící oceli po módní kovové stříbro nebo tradiční barvy. Některá z těchto rozhodnutí jsou jednoduchá, protože závisí na velikosti a stylu vaší kuchyně. Náš článek vám pomůže zjednodušit výběr. Vybrali jsme a porovnali 6 kombinovaných sporáků v zastoupení značek 3x Mora, 2x Beko, 1x Amica. V našem testu se pro rok 2024 nejlépe umístili Mora a Amica.
Podle čeho a jak vybrat kombinovaný sporák?
- kapacita a rozměry – počet hořáků, objem trouby, prostorové možnosti kuchyně a četnost rodiny
- typ trouby – multifunkční, konvenční, s ventilátorem
- typ varné desky – plynová, sklokeramická
- energetická účinnost – je popsána tabulka hodnocení energetické účinnosti
- další funkce – vlastnosti a funkce, které byste měli mít na paměti při koupi trouby.
Při hodnocení kombinovaných sporáků jsme brali v úvahu tyto metriky:
Nejlepší Kombinované sporáky na základe porovnávacího testu 2024
1. místo | 2. místo | 3. místo | 4. místo | 5. místo | 6. místo |
---|---|---|---|---|---|
Vítěz testu | Zlatá střední cesta | Lidová volba | |||
Mora K 868 AW | Amica SPA 111 MZB | Mora K 560 AW | Mora K 140 AW | Beko FSM 52321 DXDS | Beko FSM 62320 DWS |
9 990 Kč | 9 999 Kč | 6 990 Kč | 5 990 Kč | 6 999 Kč | 9 089 Kč |
Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz |
Recenze 6 nejlepších kombinovaných sporáků pro rok 2024
Vítěz testu
1. Mora K 868 AW
Varná deska nabízí klasicky 4 hořáky, se smaltovanou dvoudílnou mřížkou STABIL PLUS a integrované zapalování v knoflících.
Výhody
- možnost pečení dvou plechů nad sebou
- časovač na displeji
- množství programů
- dostupná cena
Nevýhody
- nepřehledný návod
- plastová zásuvka na příslušenství
- dveře od trouby nejdou otevřít do úplné roviny
Verdikt: Kombinovaný sporák, který za rozumnou cenu nabízí řadu praktických funkcí.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
Zlatá střední cesta
2. Amica SPA 111 MZB
Trouba má pak klasicky horní i spodní topné těleso (900 + 1100 W) a také zadní s ventilátorem (2100 W), což znamená, že je schopna „pravého“ horkovzdušného pečení. Z funkcí nechybí gril (u dnešních sporáků standard), ani režim rozmrazování (ten ale třeba zase není samozřejmost). Škoda, že chybí nějaký speciální čistící program, který by vám to usnadnil s její údržbou. Co se týká ovládání, tak určitě pozitivně hodnotím přítomnost digitálního displeje s časovačem, protože to také nemá každý sporák na trhu.
Výhody
- unikátní „černý“ design
- množství programů na pečení
- časovač a displej
Nevýhody
- průměrné parametry
- nemá speciální program na čištění
Verdikt: Kombinovaný sporák s atypickým designem, dobrým výkonem, ale také solidním počtem pečících programů.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
3. Mora K 560 AW
Spodní část nabízí úložný prostor, ve kterém najdete příslušenství, které je součástí dodávky – rošt a pečící plech.
Výhody
- skvělý poměr ceny a výkonu
- jednoduchá obsluha
Nevýhody
- ve své třídě nemá
Verdikt: Kombinovaný sporák, který za rozumnou cenu poskytne slušný výkon. Není mu co vytknout.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
4. Mora K 140 AW
Trouba nabízí i funkci „chladné dveře”, která vás ochrání před popálením.
Výhody
- cena
- poměr cena-kvalita
- jednoduchá obsluha i čištění
Nevýhody
- nemá elektrické zapalování hořáků
Verdikt: Sporák, který navzdory nízké ceně nabízí vše co potřebujete, dokonce něco i navíc – samočištění.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
Lidová volba
5. Beko FSM 52321 DXDS
Co se týče programů při pečení, tak z osmi celkem si podle mě vybere každý. Z běžných funkcí nechybí v podstatě nic důležitého, to znamená, že zapalování je piezo-elektrické, nechybí bezpečnostní pojistka, která zastaví přívod plynu v případě zhasnutí plamene. Potěší také parní čistící funkce SimpleSteam, displej s nastavitelným jasem a dětským zámkem a také časovač. Pro zajímavost ještě uvedu, že v porovnání s dražším modelem Beko FSM 62320 DWS má menší objem trouby (55 vs. 72 litrů).
Výhody
- dobrá cena
- s poklopem
- nižší spotřeba při klasickém pečení
- jednoduchá obsluha
- design (hlavně v nerezové variantě)
Nevýhody
- menší objem trouby
- možná pro někoho i méně programů
Verdikt: Spolehlivý kombinovaný sporák do méně početné domácnosti. Solidní spotřebič pro všechny, kteří zrovna nevyhledávají nejmodernější vychytávky.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
6. Beko FSM 62320 DWS
Varná deska má 4 hořáky s integrovaným zapalováním a pojistkou proti zhasnutí plamene. Další funkce: 3D pečení, displej s dětským zámkem a nastavením jasu, ochlazovací ventilátor vnitřní osvětlení, horní víko a zásuvka na plechy.
Výhody
- množství funkcí
- 3D distribuce tepla
- prostorná trouba
Nevýhody
- na smaltovaných mřížkách hrnce nestojí stabilně – kloužou se
Verdikt: Sporák, který nabízí množství funkcí za relativně dobrou cenu v klasickém bílém provedení.
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail
Parametry, které je třeba vzít v úvahu při výběru kombinovaného sporáku
Kapacita a rozměry
Předtím, než vyberete cokoli, změřte si prostor, který je k dispozici ve vaší kuchyni. Bude to vyžadovat měřicí pásku a poznámkový blok (ne vzdálenost mezi zápěstím a loktem!). Kombinované sporáky mají standardní šířku 60 cm (existují také 50 a 55 cm široké) a mohou jít až po 120 cm. Čím je spotřebič širší, tím větší je prostor pro plynové hořáky a tím větší je kapacita trouby.
Počet hořáků
Sporák o rozměrech 60 cm vám nabídne 4 plynové hořáky, které by měly poskytnout dostatek prostoru, pokud potřebujete vařit běžná, základní jídla. Širší sporáky poskytují prostor pro další hořáky. Před nákupem si rozmyslete, jaká jídla máte rádi. Pokud vaříte často ve woku, hledejte sporák s hořákem určeným speciálně pro woky. Některé kombinované sporáky disponují i s podlouhlými hořáky na ryby.
Objem trouby
Nejmenší kombinované sporáky začínají s kapacitou přibližně 60 litrů, zatímco největší mohou poskytnout až 100 litrů pečícího prostoru. (většina trubek bude deklarovat celkovou kapacitu, která bude vždy větší než čistá kapacita).
Čím je trouba větší, tím více jídel můžete připravit najednou. U extrémně širokých rúr se také nacházejí extra široké pečící plechy, které vám usnadní život například v době Vánoc.
Typ trouby
- konvenční (statické) – tyto typy jsou již méně dostupné a obecně se nacházejí v základních modelech. Elektrické prvky jsou umístěny na bočních stranách nebo na horní a spodní části trouby. Mají zónové vyhřívání: Horní část trouby je obvykle teplejší než dno. Některé horní a spodní prvky fungují nezávisle, což je ideální pro křupavost nebo opečení povrchu některých potravin.
- ventilátorové – většina elektrických sporáků má nyní ventilátor, který cirkuluje teplo rovnoměrněji, takže teplota je v celé troubě stejná. V typech rúr s „ventilátory” se vzduch ohřívá elektrickými prvky po stranách trouby, zatímco v konvekčních troubách je prvek obalen kolem ventilátoru. Výhody jsou: vaření je rychlejší, barva je rovnoměrná, ale obvykle bledší a méně lesklá než u jídla vařeném v konvenční troubě, předehřívání obvykle není nutné, přemísťování regálů je zbytečné, stejně jako výměna plechů od poločasu vaření, skvělé pro dávkové pečení (vaření na více úrovních) kvůli rovnoměrnému rozdělení tepla, doby a teploty na vaření jsou vždy nižší než v tradiční troubě, povrch jídla může být však sušší a méně křupavý, i výrazně aromatické pokrmy mohou být připravovány současně, aniž by se chutě a vůně promíchaly. Změna z konvenční na ventilátorovou troubu vyžaduje určité přizpůsobení. Vždy dodržujte pokyny výrobce o časech a teplotách vaření, nebo pokud připravujete starý oblíbený recept, snižte teplotu o 10°C a/nebo čas o 10-15 minut. Vždy můžete vrátit plech nebo mísu a pokračovat. Nechte prostor kolem mís a po stranách, aby mohli cirkulovat vzdušné proudy. Zkontrolujte, zda výrobce doporučuje grilování s otevřenými nebo zavřenými dvířky trouby.
- multifunkční – tento typ trouby je kombinací ventilátoru a konvenční trouby, takže vám nabízí maximální všestrannost. Každá možnost může být použita samostatně nebo společně v závislosti na typu jídla, které vaříte a gril může být použit s ventilátorem, což má podobný účinek jako rotisérie. Multifunkční trouba je ideální pro dávkové pečení a tradiční vaření.
Typ varné desky
Takže teď, když už máte představu o typu trouby, kterou chcete, podívejme se na varné desky. K dispozici jsou různé možnosti.
- plynová – plynové varné desky jsou populární volbou s viditelnou, snadno ovladatelnou, rychlou a citlivou regulací tepla. Skvělé, pokud často vaříte ve woku. Ale hůře se udržují čisté. Většina plynových varných desek má integrované elektrické zapalování v tlačítkách a pojistku pro kontrolu plamene na každém hořáku, která vypne plyn, pokud se hořák nezapálí nebo zhasne.
- plynová varná deska bez plamene – pokud máte rádi vaření s plynem, ale chcete, aby váš sporák zůstal v tip-top stavu, skleněná varná deska je dobrou volbou. Plynové hořáky jsou namontovány pod keramickým sklem, čímž je povrch snadno udržovatelný.
- sklokeramická varná deska – topné systémy jsou skryty pod tvrdým povrchem z keramického skla. Vyznačené zóny na povrchu skla indikují velikost a polohu zdroje tepla. Všechny mají bezpečnostní zařízení, které brání přehřátí keramického skla. Jejich snadno čistitelný povrch je činí oblíbenou volbou.
- elektrická indukční varná deska – na tomto typu desky nebudou všechny pánve fungovat – musí být na bázi železa, jako je nerezavějící ocel, nebo mají ocelový sendvičový základ. Dobrou zprávou je, že indukční varné desky jsou snadno ovladatelné, ohřívají se opravdu rychle a jakékoli rozlité jídlo jen jednoduše otřete utěrkou. Tento typ desky mají sporáky nejvyšší cenové kategorie.
Energetická účinnost
Pouze elektrické trubky mají rating výkonu z hlediska energetické účinnosti. Jednotlivé třídy jsou odstupňovány od „A – G”, přičemž „A” je z hlediska spotřeby energie nejúčinnější. Hodnocení energetické účinnosti pro elektrické trouby jsou zodpovědností výrobců spotřebičů a jsou vázáni obchodními normami. Standardní testy se provádějí vytápěním cihlové dlažby a stupni účinnosti AG, přičemž A je nejúčinnější. Plynové trouby a sporáky jsou z tohoto testování vyloučeny, stejně jako grily.
Tipy pro úsporu energie
Ušetřete energii a peníze následujícími jednoduchými kroky:
- hledejte troubu s průhlednými dvířky, abyste mohli zkontrolovat průběh vaření, aniž byste je museli otevřít
- uvažujte o troubě s ventilátorem, která vyžaduje méně nebo žádné předehřívání a šetří energii při vaření
- hledejte energetickou třídu „A”
Funkce a vlastnosti trouby
Kombinované sporáky vám dávají na výběr z řady vlastností, především rúr, o kterých musíte rozhodnout, zda jsou pro vás potřebné, nezbytné nebo nejsou důležité.
Pyrolytické samočištění
Pyrolytická trouba využívá vysokou teplotu (kolem 260°C) ke spálení tuku na stěnách trouby na jemný prachový popel. Tento proces je znám jako pyrolýza. Když probíhá pyrolytický cyklus dveře trouby se uzamknou, a jakmile se ochladí, můžete odstranit popel z trouby vlhkým hadříkem. Nezapomeňte, že před spuštěním pyrolytického cyklu čištění budete muset z trouby odstranit všechny kovové podnosy a stojany, jinak se zdeformují od tepla. Obecně čistící cyklus trvá přibližně 1,5 – 2 hodiny. Pyrolytická kamna jsou skvělá zejména proto, že snižují vystavení trouby, i vašich rukou, drsným chemikáliím. Navíc šetří čas – už žádné drhnutí! Před uvedením pyrolytických kamen do provozu se řiďte pokyny výrobce podle popisu v návodu k obsluze, protože všechny modely jsou poněkud odlišné.
Katalytické vložky
Některé trouby se dodávají s katalytickými vložkami připevněnými na stěny trouby, které jsou navrženy tak, aby z shromažďovaly mastnotu a nečistoty. Když trouba dosáhne teploty 200 °C nebo vyšší, mastnota a špína se vypaluje a přeměňuje na popel. Po vychladnutí trouby budete moci popel vyčistit vlhkým hadříkem. V závislosti na tom, jak často budete troubu používat, musí být katalytické vložky pravidelně vyměňovány. Katalytické vložky vám ušetří čas a energii (vaši). Přestože troubu a dvířka trouby budete muset pravidelně utírat, abyste ji udrželi dokonale čistou.
Teleskopické výsuvy
Další chytrá funkce pro lidi, kteří milují pečení. Teleskopické police poskytují další podporu pro poličky, které se takto snadno vysouvají z trouby. To znamená, že můžete vysunout plech a ev. doplnit, zatímco zůstane zcela podepřený na poličce (což vám ušetří vyjímání a znovu vkládání plechu do trouby). To také znamená, že můžete vysunout pokrm ven a zkontrolovat, zda je hotov.
Gril
Některé kombinované sporáky jsou vybaveny samostatným grilem. Samostatný gril je ideální pro rychlou přípravu kotlet, špekaček nebo kebabu a je také skvělý pro výrobu jednoduchého toastu! Pokud trouba neobsahuje samostatný gril, obecně vždy zahrnuje funkci grilování ve svém menu. To znamená, že se použije pouze horní prvek trouby.
Rozmrazování
Nepoužívá žádné teplo, ale troubou cirkuluje vzduch, aby rozmrazil jídlo. Tento režim lze použít také ke kynutí těsta a sušení ovoce, zeleniny a bylinek. Chcete-li snížit riziko růstu bakterií na potravinách při ne bezpečných teplotách, doporučujeme rozmrazit jídlo v ledničce nebo v mikrovlnné troubě.
Funkce a vlastnosti varné desky
Kombinované sporáky se ještě nyní nejvíce preferují s plynovou varnou deskou. Co by mohla nabízet?
Wok hořák
Speciálně navržen pro woky, poskytuje vysoký výkon pro vaše oblíbená asijská jídla.
Hořák na ryby
Zatímco normální plynové hořáky jsou kulaté, hořáky na ryby mají protáhlý podlouhlý tvar. Umožňuje to použít obdélníkové nádobí nebo umístit kovový pekáč přímo na varnou desku. Hořáky na ryby jsou obzvláště užitečné pro přípravu domácí omáčky z výpeku. Poté, co jste vybrali maso z pánve, můžete jednoduše umístit pekáč na varné desce, přidat trochu mouky a vody a míchat, dokud omáčka nebude dokonalá.
Tipy pro usnadnění výběru
- preferujete-li dávkové pečení a tradiční jídla, rozhodněte se pro multifunkční troubu
- vaříte-li jen tradiční jídla, zvolte konvenční typ; ventilátor vhodnější pro dávkové vaření, rychlé vaření (ohřívání hotových jídel) a rozmrazování
- zkontrolujte, zda má trouba funkci „chladná dvířka” – zvláště užitečné, pokud máte malé děti. I při vysoké teplotě dvířka trouby budou jen teplá.
- ovládací prvky by měly být jasně označeny a snadno použitelné. Některé jsou osvětleny pro jednodušší používání.
- hledejte varnou desku s pojistkou proti náhodnému zhasnutí plamene
- funkce minutka může být užitečná
- osvětlení trouby a průhledná dvířka vám usnadní kontrolu pokrmů
- automatický časovač také zaručeně oceníte
- hledejte spotřebiče s dětským zámkem
Kde koupit, jaké jsou ceny a které značky jsou nejoblíbenější
Nay, Planeo Elektro, Bazos nebo internetové prodejny, i kombinované sporáky jsou artiklem, který koupíte iv Tescu. Vyplatí se počkat na nějaký sezónní výprodej a tento spotřebič můžete získat nejlevnější, jak trh v daném období nabízí. V nabídce naleznete kombinované sporáky už za něco nad 2 400 Kč a i nejdražší modely se pohybují kousek nad 24 000 Kč. A na které značky se můžete spolehnout? V našem žebříčku na rok 2024 bezkonkurenčně zvítězila značka MORA – obsadila první tři příčky, ale přečtěte si recenze sporáků i jiných značek a poté si vyberte perfektní kousek, který odpovídá vašim nárokům a požadavkům.
Kombinované sporáky MORA
MORA je součástí našich životů a života našich rodičů i prarodičů již 200 let. Původně byla založena v roce 1825 jako železárny synem hutníku z Kutné Hory Josefem Zvěřinem. Její skutečná historie se však začala psát až v roce 1861, kdy ji odkoupil Ignác Machánek, který začal s výrobou potřeb pro zámečníky a kamen. V roce 1873 se objevily první výrobky pro domácnost – šicí stroje. Začátkem 20. století se začaly vyrábět první domácí spotřebiče – mlýnky na maso, na mák, lisy na ovoce a přístroje na zmrzlinu nebo pračky. V roce 1948 představila značka první absorbční ledničky. O dva roky byly na trhu již i sporáky MORA 820 a první plynové průtokové ohřívače vody PO 35. V roce 1958 začala firma produkovat plynové automatické pračky Moretta a nové kombinované elektro-plynové sporáky MORA 3. 70. léta znamenaly spuštění výroby kombinovaných sporáků MORA.
Novodobá historie značky se píše od roku 2005, kdy se MORA MORAVIA stala členem skupiny Gorenje group se sídlem ve slovinském Valenje.
Instalace a čištění kombinovaných sporáků
Před zakoupením kombinované trouby kontaktujte elektrikáře, zda máte správnou fázi pro množství energie, kterou bude čerpat. Díky funkcím, jako jsou extra přihrádky na pečení a jejich současné spuštění, pyrolytické čištění, rychlé zahřívání a indukční varné desky, se spotřeba energie zvyšuje. Může to být víc, než vaše domácí obvody dokáží zvládnout, takže budou muset být hard-kabelovány licencovaným elektrikářem.
Pokud má váš sporák plynovou varnou desku, je třeba zavolat instalatéra k instalaci regulátoru a ověření, zda jsou všechny hořáky nastaveny na 1 kPa.
Většina kombinovaných sporáků má finiš z trvanlivého smaltu, který odolává mastnotě a spáleným částem jídla, takže je snadno udržovatelný. Některé modely mají katalytické čistící vložky, které dělají troubu samočistící při vysokých teplotách. Nikdy by se neměly čistit ručně a během životnosti sporáku je třeba je vyměňovat. Vložky umíte „opravit“ i nastavením trouby na nejvyšší teplotu přibližně na jednu hodinu. Dražší sporáky využívají pyrolýzní čistící systém s vysokou teplotou, který čistí každou část vnitřního prostoru trouby. Během cyklu čištění se vnitřní teplota zvýší na přibližně 260°C. Znečištění se přeměňuje na popel, který se shromažďuje na podlaze trouby a poté lze snadno otřít. Budete to muset dělat každých pár týdnů a proces trvá dvě až tři hodiny.
Do testu jsme vybrali Kombinované sporáky pouze z ověřených eshopů
Mohlo by vás zajímat
- 9 babských receptů, jak vyčistit sporák + účinný TIP jak vyčistit digestoř
- Velký test elektrických indukčních sklokeramických sporáků - 5 recenzí odhalilo ty nejlepší
- Jak se správně starat o pračku a sušičku, aby vydržely co nejdéle v kondici? 5 základných pravidel
- Proč byste měli pravidelně čistit digestoř a jak na to
- 8 praček Samsung v testu 2024 - které modely nejlépe obstály?
- Toto jsou energetické třídy spotřebičů - jak číst energetické štítky
- Toto jsou nejčastější poruchy lednic a mrazniček
- Mokré prádlo ze sušičky? Toto jsou nejčastější poruchy sušiček a jejich řešení
- Jak vyčistit sušičku prádla - důležitý je nejen filtr
- Jaká by měla být ideální teplota v ledničce a mrazáku
Dobrý den,
připojuji se k hodnocení kombinovaného sporáku zn. AMICA. Máme sporák 3 roky.
Provedení je nekvalitní, trouba peče nestejnoměrně. Docela velké rozladění.
Předtím jsme měli kombinovaný sporák zn.Gorenje. Je v provozu již 16 let a dcera jej stále využívá. Kvalitní provedení a peče bezvadně.
Dodnes lituji, že jsme chtěli ušetřit a dali na doporučení obchodníka.Tuto značku bych nedoporučila. Doufám, že nové výrobky jsou kvalitnější.