Vážení bez váhy – jak odvážit cukor nebo mouku bez váhy?

Georgina Babinová Téma
26. ledna 2023 0

Používání váhy k získání přesné hmotnosti gramů či kilogramů jakékoli ingredience nebo potraviny, kterou se chystáte vařit, je běžnou praxí ve většině kuchyní. Ovšem s největší pravděpodobností jste se už i vy dostali do situace, kdy jste potřebovali změřit přísadu na vaření a váha nebo odměrka nebyla po ruce. Vážení bez váhy může být problém, se kterým se potýká mnoho „chefů“. Ale nemusíte mít pocit, že nejste dostatečně profesionální, jen proto, že ve své sbírce kuchyňských spotřebičů nemáte váhu. Existuje spousta technik, které umíte použít k měření přísad „staromódním“ způsobem bez použití moderních vah.

💡 TIP na produkt - Beurer KS 19
Beurer KS 19

Pokud se vám zdá vážení bez váhy příliš komplikované, nebo jste zaneprázdněni a každá minuta se počítá, tato kuchyňská váha ve veselém designu možná bude pro vás ta pravá. Nebo si nechte poradit našim nákupním průvodcem a poté se rozhodněte pro vhodný model.

389 Kč

💡 TIP č.1: srovnání cen ve všech dostupných eshopech💡 TIP č.2: možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem"

 

Vážení bez váhy – se lžící

Standardní velikost lžíce je 15 ml. Velikosti polévkových lžic se však mohou lišit: 10 ml (zejména novější evropské lžíce), 15 ml (starší evropské lžíce) V dnešní době si hlavně v Evropě získávají oblibu 10 ml polévkové lžíce. Čajové lžičky nebo „malé“ lžíce mají obvykle objem 4,5 – 5 ml tekutiny.

 

➡️ Co může ovlivnit měření?

Měření přísad na vaření bez váhy vyžaduje určitou opatrnost a trpělivost. Přesnost konverze na lžičku závisí na povrchu (velikosti), tvaru a objemu lžíce, jakož i na charakteristikách přísad. Měření se mohou lišit od lžíce ke lžíci.

 

➡️ Jak velká je moje lžíce?

Objem lžíce lze jednoduše změřit pomocí „štamperlíku“ nebo jiné větší sklenice se známým objemem. Nejběžnější velikost štamperlíku je 20 nebo 40 ml. Takže v závislosti na velikosti vaší skleněné sklenice – tekutina ze dvou 10 ml polévkových lžic se vejde do 20 ml sklenice, resp. ze dvou 15 ml lžic do 40 ml sklenice s rezervou.

Dvě zkřížené lžíce

 

Kalkulačka gramů na čajové lžičky

Pomocí této kalkulačky rychle konvertujete mezi gramy – základní jednotkou hmotnosti v metrickém systému – a čajovými lžičkami, které jsou mírou objemu často používanou při vaření. Zajímá vás, kolik gramů cukru je ve lžičce? Chcete vědět, kolik lžiček je v polévkové lžíci? V receptu na těsto máte prášek do pečiva v gramech nebo v čajových lžičkách? Postarali jsme se o všechno! Posouvejte se dolů a přečtěte si více o přepočtu gramů na čajové lžičky nebo si rychle prohlédněte konverzní tabulku čtrnácti ingrediencí, které se často vyskytují v jednotkách čajových lžiček.

 

➡️ Kolik čajových lžiček se vejde do polévkové lžíce?

Odpověď je jednoduchá: v polévkové lžíci jsou 3 čajové lžičky. Bez ohledu na to, zda používáte metrické nebo americké jednotky – pokud se držíte imperiálního řešení, v polévkové lžíci jsou vždy tři čajové lžičky:

  • 1 čajová lžička (5ml) * 3 = 1 lžíce (15ml)
  • 1 US čajová lžička (4.93ml) * 3 = 1 US lžíce (14.79ml)

 

➡️ Kolik čajových lžiček se vejde do šálku?

Šálky v kuchyni mohou mít různé velikosti, ale standardní šálek pojme 240 ml tekutiny. V tomto případě ale není kapalina naplněna zcela po okraj sklenice, ale mírně pod (7-8 mm). Při měření suchých přísad na vaření se šálkem se mohou výsledky výrazně lišit – pokud šálek naplníme a protřepeme, ingredience se mohou „zhroutit“ až do jedné třetiny.

Do šálku se vejde 16 lžic. Jelikož víme, že jedna polévková lžíce se rovná přesně třem čajovým lžičkám, stačí pouze násobení:

  • 1 polévková lžíce = 3 lžičky
  • 1 šálek = 16 lžíce = 16 * 3 lžičky = 48 čajových lžiček

Rychle jsme tedy zjistili, že do jednoho šálku se vejde 48 lžiček.

 

Kolik gramů na čajovou lžičku?

Bez dalších informací je nemožné odpovědět, protože to závisí na hustotě produktu. Jak intuitivně víte, existují rozdíly mezi hmotností čajové lžičky kakaového prášku a počtem gramů cukru v čajové lžičce. Ale žádný strach! Tato kalkulačka gramů na čajové lžičky je tady, aby vám pomohla. Experimentujte s naším nástrojem, vyberte si různé výrobky nebo typ jejich hustoty. Zjistíte hmotnost přísady v gramech, nebo objemu, měřenou po lžičkách. Chcete-li rychle porovnat, kolik gramů se nachází v čajové lžičce různých produktů, jednoduše si prohlédněte tuto tabulku:

IngredienceTyp1 čajová lžička
Voda5 g
Sůl6 g
Cukrkrystalový4,2 g
práškový2,8 g
hnědý4 g
Instantní suché droždí3 g
Prášek do pečiva4 g
Želatina3,6 g
Máslo4,6 g
Olejolivový4,6 g
slunečnicový4,8 g
rostlinný4,4 g
Kakao2,6 g

 

Jestli to opravdu sedí, můžete zkontrolovat i pomocí těchto kuchyňských vah

💡💡 u nás naleznete celý test kuchyňských vah

 

Vážení bez váhy – se šálkem

Nejjednodušší zkontrolujete velikost šálku pomocí 0,5 l láhve vody. Stačí nalít vodu do dvou stejných modelů šálků, nebo dvakrát do jednoho šálku. Voda musí být nalévána mírně pod okraj (7-8 mm). Takže pokud je váš šálek 240 ml, v láhvi zůstane trochu vody, resp. pokud ji (jejich) naplníte po okraj, můžete počítat 250 ml.

Vážení bez váhy - mouka v šálku a ingredience na pečení

 

Kalkulačka gramů na šálky

Mouku dejte až po okraj hrníčku, trochu protřepejte, aby se ingredience usadila a poté doplňte až po okraj. Takto byly vypočteny konverze vaření se šálkem.

IngredienceTyp1 šálek
Múkachlebová150 g
hladká65 g
celozrnná120 g
žitná120 g
pohanková112 g
rýžová135 g
Škrobkukuřičný130 g
bramborový190 g
Kakao120 g
Cukrkrystalový200 g
krupicový225 g
práškový130 g
Ovesné vločky100 g
Med300 g
Zakysaná smetana250 g
Mascarpone240 g
Sýrcheddar strouhaný90 g
parmazán strouhaný100 g
Mandlemleté120 g
celé160 g
Lískové oříškycelé135g
Ořechypůlky100 g
Rozinky150 g
Jahodykrájené na plátky280 g
Malinycelé125 g

 

Jak správně vážit jednotlivé ingredience při pečení?

Nyní se zaměříme na něco, co se může zdát malicherné, ale je to nejdůležitější krok v každém receptu, který pečete. Správné měření přísad je povinné! Pečení totiž není příliš shovívavé. Je to věda a měření odhadem by mohlo znamenat katastrofu. I když při vaření večeře klidně může uniknout hrstka toho nebo toho, i sebemenší přepočítání se u pečení by mohlo změnit vaše měkké čokoládové sušenky na skálu. Pochopení správné techniky měření konkrétní ingredience zaručí lepší výsledky pečení. Protože rozdíl mezi úspěchem receptu a neúspěchem receptu může spočívat v 1 nesprávně naměřené ingredienci.

Co se týče pečení, vyplatí se být perfekcionistou. Naučte se, jak správně změřit přísady do pečiva, aby byl váš další pokus opravdu úspěšný.

Čokoládový dort

 

⭐ Mouka

Mouka je nejběžnější nesprávně měřenou přísadou. Ať už používáte chlebovou mouku, hladkou mouku, nebo jakoukoli jinou mouku, použijte metodu „lžíce a zarovnání“. Nevyjímejte odměrkou mouku z nádoby/sáčku, protože byste mohli skončit se 50% více, než potřebujete. Raději pomocí lžíce nabírejte mouku do šálku. Nemačkejte obsah lžící, jen šálkem jemně protřepejte. Po nasypání mouky do šálku zarovnejte vršek zadní částí nože.

Pokud recept vyžaduje „1 šálek mouky prosít“ – změřte mouku a poté ji prosejte. Pokud recept vyžaduje „1 šálek prosáté mouky“ – mouku prosejte a poté změřte. Vše závisí na tom, kde je ve znění receptu slovo „prosé“. Je-li „proséto“ před názvem složky, prosejte před měřením. Je-li „proséto“ za názvem složky, prosejte po odměření.

 

⭐ Ovesné vločky

Ujistěte se, že používáte ten druh ovsa, který vyžaduje váš recept. K měření ovsa používejte stejnou metodu lžíce a zarovnání, jakou používáte na mouku. Nejlepší je používat v receptech. staromódní ovesné vločky. Když je v receptu předepsán práškový, jemný oves, vyrobte si svůj vlastní z celého ovsa. Je to velmi snadné: vločky pulzujte v mixéru nebo v kuchyňském robotu asi 5 – 10krát, abyste dosáhli konzistence mouky.

 

⭐ Prášek na pečení a soda bikarbonu

Prášek do pečiva a soda bikarbonu se mohou časem usadit v nádobách. Protřepejte je nebo promíchejte a poté pomocí lžičky vyjměte z nádoby. Pomocí nože zarovnejte vrch. Obě expirují po 6 měsících, i když ze zkušenosti, po 3 měsících začnou ztrácet sílu. Napište datum na nádobu, abyste věděli, kdy je třeba je vyměnit. Zlatým pravidlem je na jeden šálek mouky použít asi 1/4 čajové lžičky sody bikarbony, nebo 1 čajovou lžičku prášku do pečiva – s ohledem rozdíl mezi těmito ingrediencemi – viz níže.

💡 Jaký je rozdíl mezi práškem do pečiva a sodou bikarbonou?

Soda bikarbona

Vzorec sody bikarbonyZačněme sodou bikarbonou, protože kolem ní je asi více nejasností. Za prvé, soda bikarbonu je BÁZE, tedy základ. Pamatujete si na vědecký experiment, který jste možná dělali i ve škole? Smíchat sodu bikarbonu s octem a sledovat výbuch bublinek? Pokud smícháte sodu bikarbonu (BÁZE) s octem (KYSELINOU), dojde k chemické reakci (výbuch bublinek!). Produktem této reakce je oxid uhličitý. Přesně stejná reakce se vyskytuje i v našich sušenkách, koláčích, chlebech atp. Když recept vyžaduje sodu bikarbonu (ZÁKLAD), obvykle vyžaduje i nějaký druh KYSELINY, jako je podmáslí, hnědý cukr, jogurt, citrónová šťáva, ocet, melasa, jablečná šťáva, přírodní kakaový prášek (ne holandský) nebo med. Potřebujete KYSELINU v receptu, aby reagovala se sodou bikarbonou, která vytváří oxid uhličitý a umožňuje, aby se váš pečený produkt zvedl.

Soda bikarbonu je silná. Ve skutečnosti je asi 3-4x silnější než prášek do pečiva. Více sody bikarbony v receptu nemusí nutně znamenat větší zdvih. Musíte použít * právě tolik *, aby reagovala se spoustou kyseliny v receptu. Příliš mnoho sody bikarbony a málo kyseliny znamená, že v receptu zůstanou zbytky soda bikarbony. To nechcete. Vytváří to ve vašem pečivu kovovou, mýdlovou chuť.

 

Prášek do pečiva

Prášek do pečiva na cestěPrášek do pečiva obsahuje sodu bikarbonu. Je to směs sody bikarbony, vinného krému (suchá kyselina) a někdy i kukuřičného škrobu. V dnešní době je většina prodávaného prášku do pečiva dvojčinná. To znamená, že první kynutí nastane, když se prášek do pečiva namočí – jako když smícháte suché a mokré přísady v receptu. (To je důvod, proč nemůžete připravit některá těsta předem, abyste je mohli péct později – protože prášek do pečiva je již aktivován.) K dalšímu kynutí dojde, když se prášek do pečiva zahřeje. Protože prášek do pečiva již obsahuje kyselinu, která neutralizuje sodu bikarbonu, používá se nejčastěji, když recept nevyžaduje další kyselou přísadu.

 

⭐ Instantní sušené droždí

Standardní balíčky droždí obsahují 2 a 1/4 čajové lžičky, což je 7 gramů. Pokud váš recept vyžaduje více nebo méně než 1 standardní balíček droždí (nebo pokud vážíte z nádoby), změřte droždí podle toho, jak měříte prášek do pečiva nebo sodu.

 

⭐ Krystalový cukr

Na rozdíl od mouky se cukr měří nabíráním šálkem nebo lžící z nádoby/sáčku, dokud „neproteče“ a poté se vyrovná zády nože. Cukr je těžší než mouka. Je také shovívavější v receptech než jiné přísady, protože sladkost hotového výrobku závisí na vašem vkusu. Vždy je však nejlepší změřit přísady přesně tak, jak je uvedeno v receptu, protože krystaly cukru jsou nezbytné pro odbourání dalších přísad. Cukr také pomáhá při správném zhnědnutí, textuře, struktuře a stabilizaci.

 

⭐ Hnědý cukr

Změřte hnědý cukr tak, jako krystalový. Nejčastěji se používá světle hnědý cukr, zatímco tmavě hnědý cukr má mírně silnější příchuť melasy. Pokud není v receptu uvedeno jinak, můžete zaměnit světle hnědý a tmavě hnědý cukr.

Vážení bez váhy - hnědý cukr v odměrce

 

⭐ Práškový cukr

Práškový cukr važte pomocí stejné metody lžíce a zarovnání jako mouku, která je vysvětlena výše. Pokud to vyžaduje recept, prosejte cukr. Pokud je cukr extra hrudkový, nejlepším postupem je v každém případě jej prosít. (Nikdo nechce hrudky moučkového cukru v jinak hladké šlehačce!) Jak je podrobně uvedeno v části Mouka, „1 šálek moučkového cukru prosít“ znamená, že se cukr prosévá po odměření a „1 šálek prosátého moučkového cukru znamená, že cukr se proseje před vážením.

 

⭐ Kakao

Kakaový prášek odměřte stejnou metodou lžíce a roviny jako mouku a moučkový cukr. Stejně jako cukr i kakaový prášek se může shlukovat. Pokud recept vyžaduje jeho prosetí, určitě si na to udělejte čas.

 

Jak vážit máslo bez váhy?

Máslo lze snadno odvážit pro recepty, které vyžadují rozpuštěné máslo: necháte ho změknout, poté naberete odměrkou, ať už lžičkou, nebo šálkem. Pokud ovšem recept vyžaduje určité množství studeného másla a nemáte kuchyňskou váhu, můžete například vyzkoušet metodu vytěsnění vody.

Vážení bez váhy - máslo v odměrné lžíci

 

Metoda vytlačování vody

Naplňte šálek vodou, která odpovídá množství másla, které potřebujete (např. pokud potřebujete 1/2 šálku másla, naplňte šálek do 1/2 vodou) a přidávejte kousky másla, dokud se voda nezdvojnásobí oproti původnímu objemu (v tomto příkladu na 1 šálek ). Ujistěte se, že váš šálek je dostatečně velký na to, aby pojal dvojnásobný objem, který musí být odměřen. Metoda vytlačování vody funguje dobře i pro měření tuhého tuku. Je vědecky spolehlivá (využívá Archimedův zákon!) a akurátní k pečení.

 

Jednoduché vážení másla bez váhy

Obal másla je potlačen informacemi o hmotnosti – toto činí proces naprosto jednoduchým. Tedy v případě, že recept vyžaduje stejná množství, jako jsou uvedena na obalu. Co se ale stane, když recept vyžaduje jiné množství? Pokud budete postupovat podle následující převodní tabulky pro máslo, budete umět pokaždé přesně změřit správné množství, které potřebujete přidat do svého receptu.

ŠálekHrudka 125 g maslaLžíceGramy
1/4 šálku1/2 hrudky4 lžíce62,5
1/2 šálku1 hrudka8 lžic125
3/4 šálku1 1/2 hrudky12,5 lžic187,5
1 šálek2 hrudky16,5 lžic250
1 1/4 šálku2 1/2 hrudky21 lžic312,5
1 1/2 šálku3 hrudky25 lžic375
1 3/4 šálku3 1/2 hrudky39 lžic437
2 šálky4 hrudky33 lžic500

Pokud jste někdy přemýšleli, kolik lžic je v hrudce másla nebo kolik lžiček je v šálku másla, tato tabulka konverzí to jistě objasní. Tato měření si můžete zapsat a uchovat v receptáři, takže když se příště dostanete do situace, že váha není po ruce, budete vědět, jak změřit přesně potřebné množství.

 

Jednotky objemu nebo hmotnosti – které jsou lepší?

Při našem každodenním vaření nebo pečení obvykle používáme směs jednotek objemu a hmotnosti. Suché výrobky se ve většině případů vyskytují v receptech v gramech, zatímco tekutiny jako voda nebo mléko se měří ve sklenicích, mililitrech nebo polévkových lžících. Profesionální kuchaři však doporučují používat jednotky hmotnosti nad objem, protože jde o přesnější a reprodukovatelnější metodu.

Nakonec je však při vaření stejně všechno o chemii a fyzice. Například objem mouky v šálku závisí na mnoha různých faktorech – když jste mouku nasypali do lžičky, ponořili do ní šálek, vyrovnali nebo vysypali vrchní část, množství mouky bude vždy odlišné, i když jste použili stejnou nádobu. Dalším dokonalým příkladem je sůl – polévková lžíce zrnité formy může mít hmotnost až dvou polévkových lžic vločkové soli! Není to problém, pokud používáte kuchyňskou váhu, protože to je přímé vážení ingredience.

Ale příliš se nebojte! Pokud netoužíte být „masterchef-em“, nebo nevaříte ve velkém – jen se uvolněte a použijte naše kalkulačky. Vychutnejte si vaření a pečení výběrem jednotek, které jsou pro vás nejpřirozenější a nejpohodlnější – ve většině případů si rozdílu ani nevšimnete.

 

💡💡 u nás naleznete celý test kuchyňských vah

 

Zdroje informací:


Jak se vám líbil tenhle článek?
4.5/5 - (11 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Redaktorka magazínu Cestakbydleni.cz. Rada cestuji, mám ráda lidi a život, který bychom si už bez různých pomocníků do kuchyně nebo domácnosti ani neuměli představit. Někdy se však ztrácíme v bludišti nesčetných možností, které nám moderní technologie nabízejí. Hodně času také věnuji poznávání rostlin, květin a pestré zahrady. Doufám, že i mé články vám trochu pomohou v orientaci a také díky nim se rozhodnete vždy správně.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *