Konvektomaty v testu – 2 nejlepších (i levnější, pro domácí použití)

Petra Lyžičiarová Test
Aktualizováno: 24. března 2024 1
Bartscher AT 400 | 105780
Vítěz testu
BARTSCHER Konvektomat AT400
  1. jednoduchá obsluha
  2. cenově dostupný
  3. možnost přípravy více jídel najednou
  4. součástí výbavy jsou 4 plechy
  1. je rozměrnější
  2. dvířka na troubě nedostatečně těsní
  3. hlučný chod
  4. síla ventilátoru nelze nastavit
Cenově dostupnější konvektomat, který se jednoduše ovládá, ale je dost hlučný, což může být dost rušivé.
50 790 Kč
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Konvektomaty jsou spotřebiče, které se ve výraznější míře využívají v restauracích či v gastronomických provozech, avšak své místo na trhu mají také konvektomaty do domácnosti. Tato víceúčelová zařízení připomínající běžnou pečicí troubu slouží k přípravě jídla pomocí teplého vzduchu, avšak umožňují využít i horkou páru či kombinaci obou způsobů. Díky takovému způsobu přípravy si jídlo uchovává svoji šťavnatost, přičemž jednou z největších předností konvektomatu je to, že v něm můžete připravovat i více jídel najednou. A to bez obav z promíchání aroma a chutí jednotlivých pokrmů.

V našem testu konvektomatů jsme vybrali 2 nejlepších modelů za rok 2024, přičemž jsme se zaměřili hlavně na profesionální konvektomaty, ale přidali jsme i několik konvektomatů do domácnosti. Nejlépe se v našem srovnávacím testu umístily konvektomaty značek Bartscher a Nordline.

Kromě hodnocení jednotlivých modelů jsme si pro vás připravili i nákupního průvodce, ve kterém vám přinášíme informace o tom, čeho všeho si při koupi konvektomatu všímat a na co určitě nezapomenout. Dozvíte se zde, jak si vybrat konvektomat a budete se umět lépe zorientovat v široké nabídce modelů na trhu. Věříme, že i díky našemu testu si vyberete ten nejlepší konvektomat pro vaše potřeby – ať už domácí nebo profesionální.

💡 Jak jsme hodnotili

Při hodnocení konvektomatů jsme brali v úvahu tyto metriky:

objem vnitřního prostoru: 25 %
výkon: 20 %
funkce a programy: 15 %
kvalita materiálů a zpracování: 15 %
spotřeba energie: 15 %
bezpečnostní prvky: 10 %

Nejlepší Konvektomaty na základe porovnávacího testu 2024

1. místo 2. místo
Vítěz testu
Bartscher AT 400 | 105780 NORDline Nerone MID 4 H2O
BARTSCHER Konvektomat AT400 NORDline Nerone MID 4 H2O
Hodnocení 4.5 hvězd
Hodnocení 4.5 hvězd
50 790 Kč 58 968 Kč
Ukázat nabídku
Heureka.cz
Ukázat nabídku
Heureka.cz

Srovnání - Důležité parametry konvektomatů

BARTSCHER Konvektomat AT400
Bartscher AT 400 | 105780
NORDline Nerone MID 4 H2O
NORDline Nerone MID 4 H2O
Cena50 790 Kč58 968 Kč
ZnačkaBartscherNordline
TypElektrickýElektrický
Počet zásuvů44
Rozměr gastronádob (GN)Neuvedeno1/1 (325mm x 530mm)
Ovládánímanuální/tlačítkadotykové
Max. kapacita porcí--
Automatické čištěníNeNe
Počet automatických programů--
Teplotní sondaNeuvedenoAno
Sous-videNeuvedenoNeuvedeno
PřipojeníWiFiNeuvedeno
SprchaNeAno
Rozpětí teplot pro horkovzdušné pečení50 - 3000 - 280
Rozpětí teplot kombinovaného režimu--
Rozpětí teplot pro vaření v páře--

Srovnání - Další funkce a rozměry konvektomatů

BARTSCHER Konvektomat AT400
Bartscher AT 400 | 105780
NORDline Nerone MID 4 H2O
NORDline Nerone MID 4 H2O
Cena50 790 Kč58 968 Kč
ZnačkaBartscherNordline
Rychlé předehřátíNeuvedenoNeuvedeno
GrilNeuvedenoNeuvedeno
Parní pečeníNeuvedenoAno
Pravý horký vzduchNeAno
RozmrazováníNeuvedenoNeuvedeno
Spodní ohřevAnoAno
Stupeň na pizzuNeuvedenoNeuvedeno
VentilátorAnoAno
Ohřev talířůAnoAno
Dětská pojistkaNeuvedenoNeuvedeno
DisplejNeAno
Elektronická regulace teplotyNeAno
Ochlazovací systémNeuvedenoAno
Tlumené zavírání dvířekNeuvedenoNeuvedeno
Vnitřní osvětleníAnoAno
Šířka (cm)83,584,0
Výška (cm)57,067,0
Hloubka (cm)80,091,0
Hmotnost (kg)65,079,0

Recenze 2 nejlepších konvektomatů pro rok 2024

Vítěz testu

1. Bartscher AT 400 | 105780

Typ: Elektrický ● Ovládání: manuální/tlačítka ● Automatické čištění: Ne ● Počet automatických programů: – ● Teplotní sonda: Neuvedeno ● Parní pečení: Neuvedeno ● Displej: Ne

BARTSCHER Konvektomat AT400

Rozměrově větší, ale cenově dostupnější, takový je konvektomat značky Bartscher. Vyroben je z oceli, která usnadňuje čištění i údržbu přístroje. Tak jako většina testovaných konvektorů, i tento model je na elektřinu. Tepelný rozsah je od 50 do 300 stupňů a v zařízení můžete připravovat více druhů pokrmů najednou. Součástí výbavy jsou také dva plechy s hladkým povrchem a dva perforované plechy. Obsluha zařízení je jednoduchá, přístroj vám umožňuje programovat proces zpracování potravin, takže je příprava jídel pohodlná.

Co se týče nevýhod, musíme poukázat na to, že dvířka na konvektomatu nedostatečně těsní a také to, že si neumíte nastavit intenzitu ventilátoru. To v praxi znamená, že pokud byste chtěli péct lehké pečivo, jako jsou pusinky nebo makronky, silný vzduch z ventilátoru by je mohl odfouknout. Kromě toho je konvektomat během provozu dost hlučný, takže bychom ho do domácnosti moc nedoporučovali, hluk by vás zřejmě rušil.

Výhody

  • jednoduchá obsluha
  • cenově dostupný
  • možnost přípravy více jídel najednou
  • součástí výbavy jsou 4 plechy

Nevýhody

  • je rozměrnější
  • dvířka na troubě nedostatečně těsní
  • hlučný chod
  • síla ventilátoru nelze nastavit

Verdikt: Cenově dostupnější konvektomat, který se jednoduše ovládá, ale je dost hlučný, což může být dost rušivé.

Naše hodnocení:

Hodnocení 4.5 hvězd
Cena: 50 790 Kč

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail


2. NORDline Nerone MID 4 H2O

Typ: Elektrický ● Ovládání: dotykové ● Automatické čištění: Ne ● Počet automatických programů: – ● Teplotní sonda: Ano ● Parní pečení: Ano ● Displej: Ano

NORDline Nerone MID 4 H2O

Konvektomat NORDline Nerone MID 04 GN 1/1 H2O je cenově dostupné zařízení, které využijete i v menší profesionální gastroprovozu. Je vhodný například do cukráren, kaváren či pekáren. Zařízení se ovládá digitálně a kromě horkovzdušné funkce je doplněn o funkci přivlhčování. Díky působení páry tak nedochází k vysušování připravovaných pokrmů, které si uchovávají svoji šťavnatost. Zařízení je vhodné zejména pro pečení pečiva, kde má pára vliv na rovnoměrnou strukturu a následně i na kvalitu hotového pečiva. Kromě pečiva v něm můžete připravovat také maso či ryby.

Konvektomat je vybaven nástřikovým systémem tvorby páry, přičemž vám umožňuje regulaci vlhkosti od 10 až do 100%. Využít můžete také kombinaci pečení pomocí teplého vzduchu a páry. Přístroj je tak, jako většina testovaných modelů, na elektřinu, no a potřebuje také připojení na vodovodní přípojku a odpad. Vybaven je teplotní sondou a termostat můžete nastavit až na 280 stupňů, což je v porovnání s ostatními testovanými modely průměrná hodnota. Konvektomat se snadno čistí a jeho údržba je také snadná. Oceňujeme, že jeho vnější i vnitřní část jsou vyrobeny z kvalitní nerezavějící oceli. Jedná se o jednodušší model konvektomatu, který neumožňuje připojení na wifi, ale pro méně náročné zákazníky budou jeho funkce dostačující.

Výhody

  • digitální ovládání
  • regulace vlhkosti
  • vyroben z kvalitní nerezavějící oceli
  • jednoduché ovládání

Nevýhody

  • nemá přednastavené programy
  • neumožňuje připojení na wifi
  • je třeba připojit jej k vodovodu
  • ve srovnání s jinými testovanými modely nemá tak široké využití

Verdikt: Jednoduchý konvektomat, který najde své uplatnění v domácnosti i v menším provozu. Doporučujeme jej spíše méně náročným zákazníkům.

Naše hodnocení:

Hodnocení 4.5 hvězd
Cena: 58 968 Kč

Ukázat nabídku
Heureka.cz
Detail


Profesionální konvektomat

 

Jak vybrat konvektomat

Pokud hledáte ten nejlepší konvektomat pro vaše potřeby, určitě vám padne vhod vědět, čeho všeho byste si při jeho koupi měli všímat a jaké parametry byste měli sledovat. Při výběru konvektomatu byste se měli zaměřit například na to, jaký zdroj energie a vody daný model vyžaduje. Natrefit můžete na modely s přípojkou na plyn i na elektřinu, ale a co se vody týče, některá zařízení mají vlastní zásobník na vodu a jiná je třeba připojit na vodovod. Promyslete si také, jaká kapacita konvektomatu by vám vyhovovala nejvíc. Nezapomínejte na funkce konvektomatu či způsob jeho ovládání. No a v neposlední řadě doporučujeme stanovit si předem částku, jakou jste ochotni do konvektomatu investovat.

 

Na co se zaměřit při koupi konvektomatu ve zkratce

  • typ konvektomatu – zde je řeč o tom, zda hledáte konvektomat pro profesionální účely, nebo domácí konvektomat, resp. parní troubu
  • systém vytváření páry – narazit můžete na dva systémy vytváření páry. První je nástřikový konvektomat a druhý typ je bojlerový konvektomat.
  • zdroj energie a vody – některé konvektomaty mají plynovou i elektrickou přípojku, jiné jen jednu z nich. No a jelikož konvektmaty potřebují ke svému fungování i vodu, musíte jim ji zajistit – některé modely vyžadují připojení na vodovod, jiné mají uvnitř zásobník na vodu.
  • kapacita – kapacita konvektomatu jde ruku v ruce s jeho velikostí, proto je důležité zohlednit i prostorové možnosti kuchyně. Při kapacitě vás bude zajímat, kolik porcí umíte v konvektomatu připravit najednou, resp. na kolika policích můžete připravovat jídlo. Malé konvektomaty mají od tří do šesti polic, ty největší jich mohou mít až 24.
  • funkce a doplňky – některé kvalitní konvektomaty jsou vybaveny řadou zajímavých funkcí. Zmíníme například teplotní sondu, možnost přípravy jídla technikou sous-vide, udírnu, gril, či dokonce funkci automatického čištění a podobně. Z doplňků můžete ke konvektomatu obdržet například gastronádoby, plechy či rošty nebo praktické stojany na gastronádoby a podobně.
  • ovládání – tak, jako u více typů kuchyňských spotřebičů, i u konvektomatů se můžete setkat s různými způsoby ovládání. Rozhodněte se proto, zda vám více vyhovuje mechanické ovládání otočnými knoflíčky a tlačítkům, nebo dáte přednost dotykovému displeji, za který je samozřejmě třeba připlatit.
  • cena – samozřejmě, cena může být v mnoha případech rozhodujícím parametrem. Pokud však hledáte konvektomat pro profesionální účely, určitě vám doporučujeme nešetřit. Chcete totiž přístroj, který vás nezklame a bude sloužit ke spokojenosti vás i vašich zákazníků.

 

Co je konvektomat a jak funguje

Konvektomat je zařízení, které nechybí ve většině profesionálních kuchyní. Jedná se o velký spotřebič umožňující přípravu jídel v páře. Takový způsob přípravy zajistí, že je jídlo šťavnaté a uchovává se v něm více vitamínů a minerálních látek než při běžné přípravě vařením či pečením. Kromě toho při vaření v páře není nutné přidávat tuk, a tak si jídlo uchovává svoji typickou chuť. Výhodou konvektomatů je také to, že jídlo v něm umíte připravit rychle, přičemž spotřeba elektřiny či vody je nízká.

Konvektomat funguje tak, že v něm cirkuluje vzduch, takže pomocí něj umíte připravit i více pokrmů najednou. V praxi to znamená, že umíte najednou připravit maso, přílohu i dezert, a to bez obav z míchání chutí či vůní. Obvykle jsou konvektomaty napájeny z elektrické sítě, ale lze využít i plynovou přípojku. Jelikož je podstatou vaření v konvektomatu využívání vodní páry, potřebujete k přístroji zapojit i přívod vody. Některé typy konvektomatů mají přípojku na vodu, jiné zase vodu čerpají z vodovodu. Najít však můžete také takové konvektomaty, které mají zásobník na vodu uvnitř.

K přednostem konvektomatů patří například i to, že se velmi rychle rozehřejí. To znamená, že pokrmy můžete začít připravovat po několika minutách od rozehřátí zařízení. No a jelikož jde o víceúčelové zařízení, pohodlně jím nahradíte sporák, troubu, gril, fritézu či mikrovlnku. Navíc se tato zařízení docela snadno obsluhují a většina z nich je vybavena různými automatickými programy.

 

Typy konvektomatů

Z hlediska typu konvektomatů můžeme tato zařízení rozdělit na domácí a profesionální. Podle toho, jak v konvektomatu vzniká pára, je můžeme rozdělit na nástřikové a bojlerové.

Domácí konvektomaty jsou v podstatě jako klasická pečicí trouba, ovšem s tím rozdílem, že jsou doplněny o parní funkce. Jedná se tedy o parní trubky, které jsou v porovnání s konvektomaty určenými pro profesionální účely výrazně levnější. Konvektomaty do domácnosti jsou menší, připomínají mikrovlnnou troubu, a tak je lze zabudovat do kuchyňské linky. Využít je můžete k pečení, smažení, dušení a vaření. Co se týče tvoření páry, parní trouby tvoří páru dvěma způsoby, a to buď tak, že se pára tvoří v prostoru pro vaření pomocí topné spirály, nebo vzniká pára díky vyvíječi páry. Ten je umístěn pod varným prostorem a pára se do varného prostoru přivádí tryskami.

Pokud je řeč o bojlerových konvektomatech, pára se tvoří v bojleru. Jedná se o zařízení, která jsou dražší a rozměrnější, přičemž své využití najdou spíše v profesionální gastronomii. K přednostem tohoto typu konvektomatu patří hlavně to, že pára se v nich vytváří velmi rychle, a to i v případě častého otevírání.

Nástřikové konvektomaty pracují na principu vstřikování vody na topné těleso, čímž dochází k tvorbě vodní páry. V porovnání s předchozím typem konvektomatu se jedná o cenově dostupnější zařízení. Jejich nevýhodou však je delší trvání tvoření páry, takže jsou vhodnější spíše tehdy, neplánujete-li konvektomat často otevírat.

 

Trouba na pečení nebo konvektomat?

Přestože konvektomat patří spíše do profesionální kuchyně, stále častěji můžete na trhu narazit na konvektomaty určené do domácnosti. Ty jsou rozměrově menší, tak trochu připomínají mikrovlnnou troubu. Jak jsme již zmínili, domácí konvektomat je často označován jako parní trouba, ale setkat se můžete i s označením horkovzdušná trouba s napařováním.

Rozdíl mezi klasickou pečicí troubou a domácím konvektomatem je hlavně v tom, že jsou doplněny právě o parní režim. Ostatní funkce i výbava jsou však velmi podobné, ne-li stejné, s těmi, jakými disponují klasické trouby. Chcete-li tedy domácí konvektomat, počítejte s tím, že jde vlastně jen o běžnou pečicí troubu, která je doplněna o funkci přípravy jídla v páře.

 

Důležité parametry

Na to, abyste se uměli rozhodnout, který konvektomat je pro vás ten ideální, bude dobré vědět, jaké parametry byste si při nákupu tohoto zařízení měli všímat. Pojďme se tedy podívat na přehled podstatných ukazatelů při výběru konvektomatu.

 

Systém tvorby páry

Systému tvorby páry jsme se věnovali již u typů konvektomatů, avšak zde si je rozebereme o něco detailněji. Konvektomaty se od ostatních kuchyňských spotřebičů určených k přípravě jídla liší právě tím, že umožňují přípravu jídla v páře. Páru mohou konvektomaty vytvářet buď pomocí bojleru nebo nástřikem.

 

Bojlerový systém tvorby páry

Tento systém tvorby páry potřebuje bojler a setkat se s ním můžete u konvektomatů určených pro profesionální použití. Největší předností bojlerového systému tvorby páry je to, že se pára tvoří velmi rychle a jednoduše si ji umíte regulovat. To může být velmi výhodné zejména tehdy, chcete-li připravovat pokrmy v páře při nízké teplotě.

Bojlerový systém však má také své mouchy. K jeho nevýhodám patří to, že konvektomaty s tímto systémem jsou výrazně dražší než ty, které mají nástřikový systém tvorby páry. Kromě toho se jedná o poměrně složitou konstrukci, která má tendenci se kazit.

 

Nástřikový systém tvorby páry

Nástřikový systém funguje tak, že je voda vstřikována přímo na topná tělesa. Znamená to, že pára vzniká přímo v prostoru pro vaření. Tento parní systém je typický spíše pro jednodušší domácí konvektomaty. Jejich nevýhodou je, že pára je tvořena pomaleji a prostor pro vaření se může zanášet, a to zejména tehdy, máte-li velmi tvrdou vodu.

 

Kapacita

Kapacitu konvektomatu byste měli volit podle toho, jaké množství jídel v něm plánujete najednou připravovat. Samozřejmě, kapacita konvektomatu jde ruku v ruce s jeho velikostí. Nejmenší profesionální konvektomaty jsou široké, vysoké a hluboké kolem 60 cm, ty nejobjemnější mohou mít výšku i více než jeden metr.

Chcete-li konvektomat do domácnosti neboli parní troubu, všímejte si údaje o objemu. Ten se v případě parních trubek pohybuje od 25 do 82 litrů. Běžné rodině by měl bohatě stačit domácí konvektomat o objemu kolem 70 litrů. Velikostí domácí konvektomat připomíná mikrovlnku, je však o něco větší.

Přejděme však k profesionálním konvektomatům. O jejich kapacitě vypovídá počet gastronádob, které se do konvektmatu vejdou. Standardní velikost gastronádoby je 530 mm x 325 mm, přičemž hloubka nádoby je 65 mm. Rozdělme si tedy profesionální konvektomaty podle jejich kapacity:

  • malé konvektomaty – jsou určeny pro přípravu 50 porcí, vejde se do nich 3 až 6 gastronádob
  • středně velké konvektomaty – umožňují přípravu 50 až 100 porcí, počet gastronádob je v rozpětí od 6 do 10
  • velké konvektomaty – jsou vhodné pro přípravu až 250 porcí jídla a umíte do nich umístit 12 až 24 gastronádob

Při kapacitě by vás mohly zajímat i gastronádoby, které se běžně používají v profesionálních provozech a mají standardizované rozměry, čili jsou kompatibilní s jakýmkoli konvektomatem. Gastornádoby se vyrábějí z nerezavějící oceli, výjimečně lze narazit na keramické gastronádoby. Ty jsou však určeny spíše k servírování. Gastronádoby mají různé rozměry, nejčastěji se používají mělké a hluboké vaničky či děrované nádoby na vaření v páře. Každá gastronádoba má i poklici – obvykle je plná, některé mají výřez na naběračku.

 

Ovládání

Profesionální konvektomat - ovládáníU konvektomatů se tak, jako u většiny kuchyňských spotřebičů, můžete setkat s mechanickým nebo dotykovým ovládáním, případně s jejich kombinací. Při mechanickém ovládání používáte tlačítka či otočná kolečka, přičemž takové ovládání je přehledné a jednoduché. Pokud byste ovšem chtěli modernější způsob ovládání, sáhněte po modelu s dotykovým ovládáním. I to je obvykle přehledné a jednoduché, vše je srozumitelné díky obrázkům či ikonám.

Ovládání konvektomatu vám umožňuje přepínat mezi způsoby vaření, takže si můžete vybrat vaření v páře, v teplém vzduchu, případně můžete zvolit kombinaci těchto dvou způsobů. Kromě toho si můžete nastavit některý z dostupných programů, nastavit teplotu, regulovat vlhkost či nastavit časování a podobně. Samozřejmě, konkrétní funkce se vzhledem k danému typu konvektomatu liší.

 

 

Rozpětí teplot

Tento údaj hovoří o tom, při jaké nejnižší a nejvyšší teplotě lze v daném modelu konvektomatu připravovat jídlo. Zde je třeba si uvědomit, že při různých režimech může být různé rozpětí teplot.

Kvalitní konvektomaty nabízí při horkovzdušném pečení možnost přípravy jídla při teplotě od přibližně 30 až do 300 stupňů. Při vaření v páře je toto rozpětí obvykle menší, pohybuje se zhruba od 40 do 100 stupňů. Podobně se pohybují hodnoty teplotního rozpětí i při kombinovaném režimu.

 

Funkce a doplňky

Pro větší pohodlí při obsluze konvektomatu naleznete u většiny modelů praktické funkce, které vám proces vaření či péče o přístroj do značné míry zjednoduší. Podívejme se tedy na nejčastěji používané funkce a doplňky, se kterými se při koupi konvektomatu můžete setkat.

  • teplotní sonda
  • sprcha
  • automatické čištění
  • sous-vide
  • udírna
  • software

 

Teplotní sonda

Slouží k měření teploty připravovaného jídla a funguje velmi jednoduše. Teplotní sondu stačí zapíchnout do daného jídla, například do masa, a poté na displeji sledujete, jaká teplota je uvnitř masa. Zjednodušeně bychom mohli říci, že se jedná o teploměr, který se zapíchne do připravovaného pokrmu. Díky teplotě uvnitř pokrmu umíte dosáhnout ideálního způsobu přípravy jídla a předejdete tak například vysušení masa a podobně.

 

Sprcha

Jedná se o velmi užitečný doplněk, který se používá k mytí vnitřní části konvektomatu. Sprcha je součástí více modelů konvektomatů, ale v případě, že tomu tak není, umíte si ji dokoupit.

 

Automatické čištění

Tato funkce vám umí velmi zjednodušit údržbu a čištění konvektomatu. Stačí, když do přístroje vložíte vhodný čistící prostředek a zapnete funkci automatického čištění, které se postará o důkladné vyčištění celého přístroje. Obvykle si dokonce můžete zvolit i intenzitu mytí, případně přepnout na odvápňování.

 

Sous-vide

Jedná se o techniku přípravy jídla ve vakuu při nízké teplotě, přičemž jídlo se připravuje i několik hodin. Takovou funkci konvektomatu ocení skuteční gurmáni.

 

💡  Hledáte vakuovačku potravin? V našem testu vakuovaček potravin se dozvíte, které jsou ty nejkvalitnější.

 

Uzení

Součástí výbavy některých modelů konvektomatů může být i udicí jednotka, která dodává jídlu typickou uzenou chuť a aroma.

 

Software a připojení na wifi

Profesionální konvektomaty můžete připojit na wifi a pomocí softwaru umíte vytvářet vlastní programy na pečení či vaření. Ovládání konvektomatu se pro vás tak do značné míry zjednoduší.

 

Cena

V případě konvektomatů je cenové rozpětí opravdu velmi široké a cenové rozdíly jsou výrazné. Cena se odvíjí od toho, zda chcete parní troubu do domácnosti nebo hledáte profesionální konvektomat do svého gastroprovozu. Menší konvektomat do domácnosti vás může vyjít do 12 000 Kč, přičemž cena konvektomatu pro profesionální účely se může vyšplhat až k částce 146 tisíc Kč a dokonce i víc. My jsme konvektomaty rozdělili do tří cenových pořadů, tak se na ně pojďme podívat podrobněji.

  • do 24 000 Kč – pokud hledáte konvektomat pro domácnost nebo do menšího gastroprovozu, investice by nemusela přesahovat částku 24 000 Kč. Konvektomaty v této cenové kategorii výborně poslouží k přípravě jídel pomocí teplého vzduchu, páry, či pomocí kombinace obou způsobů. Výhodou těchto levných konvektomatů je to, že jsou poměrně kompaktní, takže nezabírají mnoho prostoru. Samozřejmě, v této cenové relaci nehledejte konvektomaty s bohatou výbavou. Doplňky jako jsou gastronádoby, teplotní sonda a podobně, je třeba si ve většině případů dokoupit. Počítejte také s mechanickým ovládáním a nástřikovým systémem páry.
  • od 24 000 do 122 000 Kč – střední cenová kategorie nabízí o něco větší modely konvekotmatů. Jedná se o modely určené pro přípravu 50 porcí, obvykle vyžadují připojení ke zdroji vody. K tomu, abyste naplno využili potenciál konvektomatu v této cenové relaci, je třeba se naučit jej důkladně ovládat. Funkce jsou totiž bohatší než u levných konvektomatů, ale možnost automatického čištění najdete jen ve výjimečných případů. Na druhé straně taková teplotní sonda je již součástí téměř všech modelů v této ceně. Kromě mechanického ovládání můžete narazit i na modely ovládané pomocí dotykového displeje, systém tvorby páry je bojlerový.
  • od 122 000 Kč a více – za částku více než 122 000 Kč si pořídíte profesionální konvektomat, který si své uplatnění najde ve velkých gastroprovozech. Takové konvektomaty zvládnou s přehledem připravit i 250 porcí jídel najednou, jsou vybaveny bohatým příslušenstvím a spoustou funkcí. Samozřejmostí je možnost připojení k wifi, samočistící program či bojlerový systém tvorby páry nebo dotykový displej k ovládání. Nejdražší konvektomaty stojí i více než 244 000 Kč.

 

Oblíbené značky a kde koupit

Jelikož konvektomat není levná záležitost, určitě vám doporučujeme jeho koupi si pořádně promyslet a sahat jen po modelech ověřených kvalitních značek. Rovněž doporučujeme kupovat konvektomat od spolehlivého prodejce či zvolit nákup ve specializované prodejně nebo e-shopu.

Kvalitní modely konvektomatů do domácnosti i pro profesionální účely naleznete také na známé stránce Heureka. Tam si můžete porovnat ceny daného modelu konvektomatu v různých internetových obchodech a navíc si u některých modelů můžete přečíst také recenze uživatelů. Ty vám často o produktu prozradí více než popis výrobce.

 

Oblíbené značky konvektomatů

Ať už hledáte konvektomat do domácnosti nebo do profesionálního gastroprovozu, určitě chcete, aby vám sloužil co nejlépe a nejdéle. Z tohoto důvodu byste měli sahat po konvektomatu známé a osvědčené značky, ideálně takové, která se postará o instalaci a servis zařízení. K oblíbeným a osvědčeným konvektomatům patří modely značek Miele, Nordline nebo Bartscher a jiné.

 

Konvektomaty Miele

Logo Miele

V nabídce značky Miele najdete především konvektomaty určené do domácnosti, ale některé modely by si našly své uplatnění i v menších gastroprovozech. Konvektomaty Miele sice patří k těm dražším, ale potěší vás širokou škálou funkcí a bohatou výbavou. Mnohé jsou vybaveny připojením na wifi, teplotní sondou, či dotykovým ovládáním.

 

Konvektomaty NORDline

Nordline logo

Značka NORDline se může pyšnit širokým portfoliem produktů určených pro gastropprovozy, takže kromě konvektomatů v její nabídce naleznete také ledničky, mrazničky či prodejní vitríny či vakuové baličky potravin a podobně. Konvektomaty NORDline se vyznačují unikátní variabilitou provedení, moderním designem a výborným poměrem ceny a kvality. Výrobce se stará o prvotřídní servis, dokonce i ten pozáruční, ale a zajišťuje bezproblémovou dostupnost náhradních dílů.

 

Konvektomaty Bartscher

Bartscher logo

Společnost Bartscher je výrobcem produktů určených pro gastronomii a v její nabídce naleznete různé druhy zařízení s jednoduchým a funkčním designem. Konvektomaty Bartscher jsou vyrobeny z ušlechtilé oceli, což zjednodušuje jejich čištění a údržbu. Z hlediska ceny patří konvektomaty této značky ke střední cenové kategorii, přičemž mezi nimi naleznete konvektomaty pro domácnost i pro profesionální využití.

 

💡 Modelový příklad výběru konvektomatu - zlatá střední cesta

Miele Konvektomat DGC 7440

Při výběru a nákupu konvektomatu, který by splňoval vaše představy, se vám nejspíš hodí vidět i takový modelový příklad. Hodnotíme v něm reálný model konvektomatu na základě podstatných ukazatelů. No a jelikož chceme, aby to bylo pro vás co nejvíce přehledné a srozumitelné, jako modelový příklad jsme si vybrali Zlatou střední cestu z našeho srovnání (aktualizováno duben 2022), kterým je konvektomat Miele DGC 7440.

Systém tvorby páry – zásobník na vodu

Tento model konvektomatu nemusíte připojovat na vodovod a odpad, protože má zásobník na vodu umístěný za výsuvným panelem. Díky tomu nevznikají v topném prostoru konvektomatu usazeniny a konvektomat se snadněji čistí.

 

Objem – 48 litrů

Objem vnitřního prostoru tohoto modelu konvektomatu je 48 litrů, což je taková průměrná hodnota a pro domácí použití to bohatě postačuje.

 

Ovládání – textový displej se senzorovým ovládáním

Pomocí senzorových tlačítek si můžete vybrat požadovaný režim přípravy pokrmů. Další nastavení a výkony provádíte pomocí čtyřřádkového textového displeje.

 

Rozpětí teplot – 30 – 225°C

Některé konvektomaty v našem testu jsou schopny dosáhnout maximální teploty až 300 stupňů. Ve skutečnosti ovšem takto vysokou teplotu při přípravě jídel u vás doma zřejmě ani nevyužijete, takže hodnota maximální teploty v případě tohoto modelu konvektomatu by měla být dostatečná.

 

Funkce a vybavení

Funkcí je v případě tohoto modelu požehnaně, a tak zmíníme jen některé z nich. Můžete jej například spojit přes wifi s telefonem a díky aplikaci zjistit, které pokrmy můžete připravovat současně, pokrmy můžete nejen vařit, ale také grilovat či připravovat metodou sous-vide. Kromě toho konvektomat poslouží pro přípravu kynutého těsta, sterilizaci, odšťavňování, zavařování či blanšírování nebo tání čokolády.

Příslušenství tohoto modelu je docela slušné – součástí balení je i rošt na pečení, nádoba na napařování, univerzální plech a tablety na čištění.

 

Cena – kolem 68 463,00 Kč

Cena tohoto konvektomatu je ve srovnání s testovanými modely v našem srovnání opravdu takovou zlatou střední cestou. Přestože se někomu může zdát být i tato částka vysoká, je třeba si uvědomit, že jde o kvalitní a propracovaný model se spoustou funkcí, takže tato cena je přiměřená.

Prohlédnout tento konvektomat v e-shopu

 

Jak vařit v konvektomatu

Obsluha konvektomatu není složitá, nicméně vyžaduje trochu cviku. Prvním a velmi důležitým krokem je naučit se ovládat všechny funkce, kterými je daný model vybaven. Jen tehdy budete moci naplno využívat jeho potenciál. Kvalitní moderní konvektomaty disponují také přednastavenými funkcemi pro přípravu konkrétních surovin či dokonce receptů. Dražší konvektomaty určené pro profesionální použití jsou vybaveny i zabudovaným softwarem, který vám umožňuje ukládání oblíbených funkcí a postupů, což značně usnadňuje práci a zároveň zajistí stejné postupy přípravy i při výpadku personálu a podobně.

Po zapojení konvektomatu je vhodné ještě před prvním použitím vyčistit vnitřek zařízení. Můžete tak učinit buď ručně, nebo automatickým čistícím programem. Výhodou mnoha konvektomatů je, že prodejce vám zajistí nejen dopravu, ale také instalaci a zaškolení.

Když je konvektomat správně zapojen a vyčištěn, můžete jej začít používat. Přístroj je třeba rozehřát na požadovanou teplotu, přičemž při profesionálních konvektomatech je rozehřátí velmi rychlé. Poté, co vložíte suroviny do gastronádob a zasunete je do konvektomatu, je třeba zvolit typ přípravy – ať už chcete přípravu v páře nebo pomocí hořkého vzduchu, či kombinaci těchto dvou způsobů. Kromě toho si můžete nastavit i požadovanou vlhkost, no a poté už připravujete jídlo podle receptu. Po ukončení vaření doporučujeme přístroj vyčistit, přičemž kvalitní a dražší modely to zvládnou automaticky i samy.

 

Jak správně pečovat o konvektomat

Tak jako při přípravě jídla v klasické troubě, i při vaření v konvektomatu dochází ke znečišťování jeho vnitřní části. Chcete-li, aby byla údržba konvektomatu co nejjednodušší, doporučujeme vám pořídit si model vybavený programem pro automatické čištění. Jde však o dražší modely, ale věřte nám, že tuto funkci jistě oceníte, protože ji budete používat po každém jednom použití konvektomatu.

Jelikož je konvektomat přístroj, který pracuje i s vodou, je třeba jej pravidelně odvápňovat. To platí dvojnásob v případě, že máte velmi tvrdou vodu a nemáte nainstalovaný změkčovač vody. Na potřebu odvápnění vás upozorní svítící kontrolka, no a postup odvápňování byste měli najít v návodu k obsluze. V případě, že si pořídíte levnější model domácího konvektomatu s nástřikovým systémem páry, může vás na potřebu odvápnění upozornit bílý povlak uvnitř konvektomatu. Odvápňování doporučujeme provádět vždy jen v souladu s pokyny výrobce a pomocí výrobcem doporučených prostředků.

 

Často kladené dotazy

❓Jak zjistím, jestli do mého gastro provozu potřebuji konvektomat?

Nejprve je třeba si přepočítat, kolik porcí jídla denně připravíte. Pravda je taková, že už při počtu od 20 do 50 porcí se vám vyplatí pořídit si konvektomat. V případě, že máte velký provoz a připravíte stovky porcí, konvektomat by měl být naprostou samozřejmostí. Ušetříte díky němu čas i náklady.

❓Mohu použít konvektomat ke kynutí těsta?

Konvektomat vám může pomoci dokonce i s kynutím těsta. Nechte těsto v zařízení kynout na vymazaném plechu. Nejlepší je nastavit časovač na 20 minut, teplotu 38 stupňů a vlhkost na 70%.

❓Je konvektomat vhodný i pro přípravu knedlíku?

V konvektomatu můžete bez problémů připravit klasický kynutý knedlík, ale i houskové knedlíky. Taková příprava vám ušetří čas i energie.

❓Umím v konvektomatu připravit řízek nebo hranolky?

Opět vás potěšíme - konvektomat totiž poslouží i pro přípravu řízku nebo hranolků. Hranolky doporučujeme připravit ve smaltové nádobě vymazané malým množstvím tuku. Hranolky připravujte při teplotě 220 stupňů za použití teplého vzduchu, přičemž délky přípravy je přibližně 15 minut. Za tuto dobu připravíte i kilo hranolků najednou. Co se týče řízků, ty budou díky přípravě v konvektomatu dozlatova upečené a křupavé. Velkou výhodou je, že je není třeba obracet. Řízky se připravují při použití teplého vzduchu, přičemž je třeba je vložit do vymazané smaltové nádoby.

 

Mohlo by vás zajímat také:

 

Zdroje informací a zajímavé odkazy:

Do testu jsme vybrali Konvektomaty pouze z ověřených eshopů

Heureka.cz
Ohodnoťte náš test:
4.6/5 - (14 votes)
Autor článku
Petra Lyžičiarová

Redaktorka magazínu Cestakbydleni.cz. Mám ráda přírodu, zvířata a ráda tvořím. Kreativní se realizuji nejen při psaní, ale i v domácnosti, zahradě a v kuchyni, a tak věřím, že mé články budou pro vás zajímavé, užitečné a přínosné.

Komentáře

Mohu potvrdit, že konvektomat od Miele je TOP. Měli jsme předtím jinou značku, ale až od Miele stojí vaření, pečení, sous-vide a další úpravy jídla za to!

Máme tento s připojením na vodu a neměnila bych.

Velikostně bohatě stačí, nemusí být veliký, jako klasická trouba (protože např. kachnu/husu) nepřiklápíte pekáčem, takže se i do tohoto “malého” konvektomatu husa vejde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

BARTSCHER Konvektomat AT400
Bartscher AT 400 | 105780
Hodnocení 4.5 hvězd
Vítěz testu
Cena 50 790 Kč